Venera u trigonu prema Saturnu
14. i 15.oktobra 2022.godine

autor teksta: Jovana Bogoslovov - tekst objavljen 2022.godine, pošalji email: jovanalg@yahoo.com

Venera je druga planeta u Sunčevom sistemu. Kao oličenje rimske boginje ljubavi (po kojoj je dobila i ime), blistavo sija na nebu, pa predstavlja i "treće svetlo telo". U narodu je poznata kao Zornjača, Večernjača ili zvezda Danica. Posle Sunca i Meseca, to je najsjajniji planetarni objekat na nebu. U Vavilonu, planetu Veneru su izdvajali od ostalih planeta i obožavali je kao člana trojstva (Veneru, Mesec i Sunce). Ne tako davno, u Polineziji su Zornjači - Veneri, prinosili žrtve. U rimskim kolonijama nazivana je Lux divina (božanska svetlost).
Astrološki posmatrano Venera simbolizuje ljubav – sposobnost da volimo i pokazujemo ljubav. Simbolizuje i sestre, devojke, ćerke, lepotu, potrebe, uživanje, gracioznost, senzualnost, sklad, mir, harmoniju, komfor, umetnost, muziku, nakit, socijalne odnose, smisao za estetiku, boje, kulturu i vaspitanje, saradnju, dogovor, poklone, grlo pa i hranu, slatkiše, šećer, začine i sl. Venera je materijalna i koristoljubljiva. Vlada i materijalnim obiljem i hranom kao i začinima , vlada i umetnošću i talentima. Jer ona hoće sve "sad, ovde i odmah".

"Venera je žudnja i ljubav. Označava majku i odgoj. Daje sveštenstvo, školske nadzornike, visoke službe koje daju pravo na nošenje zlatnog prstena ili krune, radost, prijateljstvo, drugarstvo, sticanje imovine, kupovinu nakita, pomirenje u korist, brak, otmena zanimanja, prijatne zvukove, talenat za muziku, lepo pevanje, lep izgled, slikanje, pomešanost boja i veza, bojenje [odeće] i spravljanje parfema. Venera daje i izumitelje i majstore ovih veština, kao i umetnost ili zanat u vezi sa smaragdima, dragim kamenjem i slonovačom" Vetije Valens, prevod Bojan Šojić

Saturn simbolizuje dogme, statiku, ograničenja i smrt. Vlada kolenima i zglobovima, starinama i ozbiljnošću. Saturn predstavlja dugovečnost, starost, koncentraciju i meditaciju. Saturn predstavlja i štednju, disciplinu kao i svaku vrstu ograničenja; naporan rad, služenje i poniznost, terajući tako osobu da se suoči sa sopstvenim slabostima i negativnijim sklonostima. Dakle, simbolizuje i trajanje, statiku i čekanje. Predstavlja i podvale, laži i manipulacije koja se otkrivaju kroz vreme.

Tranzitna Venera je u trigonu prema Saturnu 14. i 15.oktobra 2022.godine


Ovih dana ćete se prisećati svih prošlih ljubavi, svih prošlih odnosa i imaćete želju da za tren, iskreno i brzo vratite sve na početak.
Ako odete kod frizera, vratićete se i na neku staru frizuru ili boju koju odavno niste imali. Ako birate cipele, naći ćete negde u uglu kuće, baš one koje odavno niste nosili. I tako redom. Ovaj aspekt ukazuje na uobličenje bilo koje vrste odnosa (ljubavnih, prijateljskih, partnerskih).
Šta god da čekate danima unazad, koga god da čekate, ovih dana možete sačekati i ostvariti konkretniji dogovor.
Vraćanje na osobe iz prošlosti, osobe sa starosnom razlikom i osobe koje su u daljini danas se mogu pojaviti niotkuda sa konkretnim planom.
Ako bar na tren ne osetite poverenje ili pouzdanost u onome što priča druga strana, zaista se danas možete i potpuno povući.
Dalje, ovaj aspekt generalno pokazuju i izvesnu vrstu samostalnosti i požrtvovanosti u prijateljskim ili ljubavnim odnosima i svemu što je stabilno i čvrsto, kao i distanciranje od nesigurnih situacija i gubitak bliskosti sa ljudima sa kojima smo u prošlosti imali negativno iskustvo.
Ovo je aspekt i preuzimanja odgovornosti. Skladan aspekt predstavlja i neku vrstu smirivanja kriza u partnerstvu. Upravo onaj osećaj kad na tren, bez većeg povoda “spustite loptu” i pokušate da se potrudite, umirite i u osobi koja vas zanima ili sa kojom ste u nekoj vrsti odnosa pronadjete mirnu luku.
Ako ste u situaciji da birate izmedju izazova i stabilnosti partnera koji na neki način očekuje i nudi stabilnost, sada ćete za tren zastati i zapitati se “šta to ja radim” i čvrsto ćete se držati stabilnog, predvidljivog, pouzdanog, naklonjenog partnera. Jer ovo je aspekt i osećaja dužnosti, krivice i “igranja na sigurno”.