Dobrodošli na zvaničnu stranicu astrologa Jovane Lučić Gajić
e-mail: jovanalg@yahoo.com, skype: joanna.lucic.gajic

Tranzitni Saturn u znaku Strelca
piše: Jovana Lučić Gajić
, tekst objavljenu u „Astrologos“ časopisu , decembar 2014.godine Igramo u dvanaest rundi. Sadašnjost protiv mene. Prethodnih jedanaest sam izgubio. Poraz za porazom. A sad iščekujem poslednju rundu. Ključnu. Činjenica da još uvek nisam pao, daje mi veću snagu. Tek sad se nadam pobedi, nokautom, jer se sudbina toliko umorila od udaraca da će na kraju sama pasti. A možda poklekne kad shvati da neću da padnem“ Slaviša Pavlović 


Tranzitni Saturn je od velikog značaja za razvoj i doživljaj svakog pojedinca i predstavlja prevashodno ISKUSTVO. 
U natalnoj karti, recimo, opisuje nasljedne modele ponašanja, porodične i društvene uticaje, ograničenja i blokade, prepreke, koje ponekad i sama osoba po naučenoj matrici ponavlja.
Primera radi, primetićete da jedne godine, koliko god distancirani bili, ako tranzitni Saturn ide ka  konjunkciji, kvadratu ili opoziciji prema natalnom Mesecu, postajete melanholični, razdražljivi, pesimistični.

Tranzitni Saturn vraća u prvi plan (milom ili silom) suočavanje a posledicama nekadašnjih delovanja ili konačno razrešenje odredjenih situacija. Na žalost, ovo razrešenje neće biti ni malo prijatno.
 

Od primarnog je značaja obratiti pažnju na polja koje Saturn aktivira u tranzitu, pa tek onda koje aspekte gradi prema natalnim planetama. Astroloska polja (kuće) će ukazati na segmente života koji će trpeti („biti pritisnuti“), dok će aspekt prema natalnoj planeti pokazati na koji način će pritisak biti odražen.
Tranzit kroz polja vrednosti (2,6,10) će zablokirati prilive novca, otežati uslove rada, usporiti poziciju, ali i doneti pojavu zdravstvenih tegoba koje mogu postati hronične. Saturn u tranzitu kroz polja odnosa (3, 7, 11) usporiće i ometaće komunikaciju sa neposrednom okolinom, rodjacima, partnerima (kako poslovnim tako i ljubavnim), udaljice vas od prijatelja i usporiće realizaciju planova. U ugaonim poljima (1,4, 7, i 10) će nas najsurovije suočiti sa stvarnošću.

Saturn je boravio u znaku Strelca od 2. decembra 1926. do 15. marta 1929. (vratio se u znak Strelca od 5. maja do 29. novembra 1929. ), od 12. januara 1956. (13. maja - 10. oktobra 1956 Saturn se vratio u znak Škorpije) do 5. januara 1959. godine. Dalje, Saturn je boravio u znaku Strelca od 16. novembra 1985. do 13. februara 1988. (10. juna 1988. Saturn se vratio u znak Strelca i tu se zadržao do 12. novembra 1988.).Šta se dešavalo u prethodnim periodima dok je tranzitni Saturn boravio u Strelcu?
 

Recimo, 29. oktobra 1929.godine dogodio se krah Njujorške berze poznatiji kao “Crni utorak” (početak velike krize), koja je uzdrmala temelje američke privrede, a kasnije se proširila na ceo svet. Industrijska proizvodnja u razvijenim zemljama je opala, a bez posla je ostalo preko 26 miliona ljudi.
U stečaj su pale mnoge velike banke i moćne kompanije, a na hiljade poslovnih ljudi i malih firmi ostalo je bez ičega.
U tom periodu povećao se broj samoubistava poslovnih ljudi.
Dva dana kasnije, u četvrtak, Udruženje banaka je potrošilo milione na kupovinu deonica kako bi stabilisali cene. Tržište se malo oporavilo, pa je vikend dočekan sa olakšanjem. Ponedeljak je bio mešovit dan – trgovalo se puno i gubilo mnogo, ali drastičnog oporavka nije bilo. Za nekoliko meseci zemlja je prebrodila krizu.

Ako pogledate kartu dogadjaja, videćete da je Saturn u to vreme bio u znaku Strelca i pravio opoziciju prema Jupiteru(rušenje sistema banaka i vlasti). Istovremeno, Uran je boravio u znaku Ovna i pravio aplikacioni aspekt prema Plutonu u kardinalnom znaku Raka. Saturn i Neptun su bili u neprijateljskim promenljivim znakovima Strelac/Devica i uneli su veliku zabrinutost u svakodnevnici, koja se ticala posla, rada i budućnosti. Na svu sreću, Saturn je ubrzo promenio znak.
Ako podgledamo malo bolje, 2016.godine na jesen, tranzitni Saturn će graditi kvadrat prema Jupiteru iz znaka Device, dok će Uran napuštati kvadrat iz znaka Ovna prema Plutonu u kardinalnom znaku Jarca. Saturn i Neptun će ponovo graditi kvadrat iz promenljivih znakova Ribe/Strelac. Zabrinutost za rad i svakodnevnicu će ponovo biti aktivni.

Da li nas očekuje još jedan ozbljan pad berze i velika svetska nezaposlenost (u najmanju ruku)?


S druge strane, u martu 1957. godine, tokom boravka Saturna u retrogradnom hodu kroz znak Strelca, u Rimu je osnovana Evropska ekonomska zajednica od 
strane šest država članica Evropske zajednice za ugljen i čelik, potpisivanjem ugovora o osnivanju EEZ-a i  EURATOM-a. 
Evropska Ekonomska Zajednica je ostalo najvažnija organizacija među tri pomenute  države (osnovni ciljevi te organizacije bili su izgradnja zajedničkog tržišta na osnovu carinske unije – Saturn u Strelcu, odnosno rešavanje svih privrednih prepreka, koordiniranje državne politike i podizanje životnog standarda unutar Unije.
Ova Zajednica je prestala da postoji 1967. godine kada se ujedinila sa Evropskom zajednicom za ugalj i čelik i Evropskom zajednicom za atomsku energiju, čime je nastala Evropska zajednica. (1967.je tranzitni Saturn došao do znaka Ovna, dok je Jupiter ponovo bio u znaku Device).
Ako bolje pogledamo, u formiranju Evropske ekonomske zajednice nemamo učešće Plutona i Urana u kvadratu ili opoziciji, već imamo Saturnov trigon ka srednjoj tački – ekvidistancu, ka obe planete. Upravo ovaj trigon i može doneti stabilnu osnovu za medjunarodo (Strelac) posredovanje, udruživanje (trigon) i razvoj. 

Dalje, Svemirska letelica „Challenger“ (drugi NASA-in orbiter koj je uveden u upotrebu, nakon Kolumbije, napravljen u Willard Rockwellovoj fabrici u Dauniju) je eksplodirao 73 sekunde nakon lansiranja njegove desete misije, STS-51-L,28. januara 1986.godine. U ovoj nesreći stradalo je svih 7 članova posade. Ova nesreća je dovela do dvoipogodišnjeg prizemljenja flote, a misije su nastavljene 1988. lansiranjem šatla Diskaveri na misiji STS-26. 
Ako pogledate kartu dogadjaja, videcete da su Saturn i Uran (eksplozija) boravili u istom znaku tog dana (Strelac - saobraćaj) dok je Mars bio na zadnjim stepenima Škorpije i spremao se za ulazak u  znak Strelca.


Ove godine, 23. decembra 2014. Saturn ulazi u znak Strelca i ostaće u istom do 19. decembra 2017. godine (od 14. juna do 17. septembra 2015. tranzitni Saturn će se vratiti na kratko u znak Škorpije). 
Astrološki posmatrano, Saturn je “glasnik” vremena i njegov odreditelj. Chronor, Phoenon, Falcifer, Saturn disciplinuje, suši, hladi; shodno tome, prirodno je što su mu domicilna polja u opozicionom položaju od Meseca (suprotno od emocija) i Sunca (suprotno od ega). Opozicija predstavlja doslovce “polomiti, suočiti se, prevazići”. Saturn simbolizuje: racionalnost, distanciranost, ograđivanje, poziciju, sisteme, trajanje, kočnice, blokade, čekanje, trpljenje, samoću, zrelost. On je nosilac sudbine, volje, opreza, stoicizama. Starci, mudraci, konzervativnost, dužnost, skeptičnost, skromnost, odgovornost, ozbliljnost, potiskivanje, gomilanje, spremnost na težak rad, samo su neke od vrlina Saturna. 

Retrogradan je 140 dana, pet dana je u “ukopan na jednom stepenu” pre nego što promeni pravac hoda iz direktnog u retrogradno, i isto toliko dana je “ukopan na jednom stepenu” pre nego što promeni pravac iz retrogradnog u direktni hod. . 

Saturn je kompleks, on ukazuje na tačku bazične nesigurnosti i opisuje naše napore da iste prevaziđemo u vremenu ili ih bar prikrijemo. Saturn predstavlja sve što je dugoročno, hronično i neminovno. Ali, ne zaboravite, bez Saturna nema strukture, nema trajanja, nema kočnice, nema građenja, nema trajanja, naravno nema ni straha, posledice i sl. Zapravo, bez Saturna nema “kičme”i stabilnosti!
Strelac oslikava razumevanje, pokret, kretanje, potragu za smislom, širinu, filozofiju i obrazovanje. Strelac voli izazov, širinu, nezavisnost i nesputanost. 

Tranzitni Saturn će boraviti u znaku Strelca, kojim vlada Jupiter (trenutno u tranzitu kroz znak Lava, da bi od kraja leta prešao u znak Device). Jupiter vlada novcem, religijom, obrazovanjem, optimizmom, širinom, učenjem i moralom. 

Biće ovo vreme velikih reformi u sektoru obrazovanja, blokada u komunikaciji, novih virusa na internetu, vreme problema u religiji, zakonu i spoljnoj trgovini. 
Naredni period će oslikati sukobe i sužavanje izbora oko ispoljavanja verskih prava, ograničenje u učenju i informisanosti, zatvaranje i jaču kontrolu granica, redukciju migracije i izvoza, kao i štampanje obaveznica ili novca bez pokrića. 

U narednim godinama svet neće mučiti samo problem sa ekstremističkim islamskim organizacijama i zajednicama, sada će pritisak biti usmeren i od strane određenih hrišćanskih zajednica. 

Na ličnom planu redefinisaće se potreba za obrazovanjem, uskratiće se po koje putovanje, suziće se mogućnosti za “zdravu” interakciju sa zakonom i sav teret preuzeti u cilju vraćanja optimizma. 

8. decembra 2014. tranzitni Saturn ulazi i senku i zastajkuje, da bi se 14. marta 2015. godine “vratio unazad” (krenuo u retrogradni smer) sa 04* Strelca 55. U retrogradnom hodu će boraviti do 2. avgusta 2015. kada menja pravac, u direktan hod, sa 28*Škorpije. 

Retrogradni Saturn pokreće nemire, destrukciju, blokade, nasilje, mržnju, povlačenja, ruši dosadaše sisteme, vraća vreme unazad, vraća zavist, ruši ambiciju i donosi ozbiljne gubitke na berzi. 

Na ličnom planu:
 Retrogradni Saturn u vodenom i fixnom znaku Škorpije, nanovo će dovesti život, podršku, seksualnost, smrt i silu na “ispit” izdržljivosti. Vraćanje na probleme koje smo zaboravili! Važno je preispitati LIMITE (ograničenja) i odgovornosti! Šta je normalno, šta nije. Budite ekstremno disciplinovani i postavite sebi najteže zadatke. Svedite svoje troskove na minimum, povucite kardinalne rezove na poslovnom planu i konačno “čistite đubre iz svog dvorišta” i rešavajte private dileme, jer ćete osetiti da se stvari dešavaju VAN bilo čije KONTROLE! 
Dužnost, lojalnost, izdržljivost, postavljanje ličnih granica i preuzimanje odgovornosti. Ovaj retrogradni hod Saturna će pomoći da se finišira sve što je ostalo nedovršeno, daće nam dovoljno vremena da se oslobodimo svega što nije valjalo u svakodnevnom životu. Da “poguramo” van svojih mogućnosti mnoge planove i ostvarimo iskustvo koje će značiti u vremenima koja dolaze. Stagnacije po pitanju pozicije, finansija. Kočenja po pitanju prodaja nekretnina, odnosa unutar porodice. Otežanja u novim poduhvatima koji će se ticati rada, posla. Plaćanje kazne, još jednom, usamljenost i preživljavanje je ključna reč!

Spremite se da suzite vidike, prilagodite uverenja i planove, napravite “novi krug” u obrazovanju, rasčistite sa starim nepotrebnim stvarima i zauvek promenite pogled na svet! 


Jovana Lučić Gajić
 je rođena u Beogradu 1974.godine. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uredjivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. 
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "Đuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27". 
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima redovne astrološke emisije na Televizijama u regionu.  
Sa klijentima uživo ili skypeom radi utorkom i četvrtkom.

e-mail: jovanalg@yahoo.com
mob/viber: +381 61 195 0953