Tranzitni retrogradni Neptun


  Gotovo redovno, kada Merkur, po drugi put u godini, udje u retrogradni hod, pa usporava kompjutere i saobraćaj, razara pažnju, gubi pisama i reči, pa planira "poslove u magli"; zanemaruje objektivne činjenice... e baš tada, tranzitni Neptun menja pravac kretanja. Iz direktnog u retrogradni hod - ove godine 21.juna 2019.godine. 

  Da se podsetimo, Neptun u znaku Riba boravi od 5.4.2011. do 5.8.2011, od 4.2.2012. do 30.3.2025, od 23.10.2025. do 26.1.2026. godine.

  Neptun je svoj na svome u Ribama (u dostojanstvu, kako kažu), pa ako ste umetnik (slikar, pisac, muzičar) ovo “kretanje unazad” vam baš prija. Ali čak i vama, dragi umetnici, nešto ili neko ometa "inspiraciju". Jednostavno, ne da se. 
  Ako kojim slučajem, pokušavate da živite u stvarnom, realnom svetu, ovo prividno kretanje unazad, može zaista da umori. 
  No, Neptun nije umetnost sama po sebi (to je Venera), Neptun sam po sebi nije ni mašta (to je Mesec), Neptun nije ni san (i to je Mesec). 

  Neptun je iluzija, varka, zabluda, dim, magla, tanana nit koja povezuje svaki sirovi element stvarnosti i daje mu "čar", "boju", "dah nestvarnog".

  Neptun je onaj/ona koji je tu, čije se prisustvo oseća, onaj/ona koga rečima ne možete da opišete, onaj/ona kojim se zavaravate, nadate; onaj zbog koga više niste ni sigurni da li ste nešto videli, rekli ili ne. Onaj zbog koga ne znate da li ste nešto sanjali ili je stvarno. Pa i onaj trenutak "nepažnje" u kom ste zalutali u pogrešnu ulicu i zapitali se "kako sam ovde stigao"?.

  Neptun je i onaj čudni, iracionalni, zanos i ona slepa vera u "nešto ili nekog". Neptun je i andjeo. Neptun je i ikona (ne, to nije Venera u Ribama, jer bi to bila svaka umetnička slika), Neptun je svaka relikvija (ne, to nije Jupiter u Ribama, jer bi to bila i svaka enciklopedija). Neptun je i crkva ili hram (ne, to nije Mesec u Ribama, jer bi to bila i svaka kuća na dalekom ili usamljenom mestu pored vode). 
  Neptun je i onaj osećaj "kad racio zataji" i um i srce u život ponese osećaj i uverenje da će nešto biti dobro ili loše, bez obzira kako stvari trenutno realno izgledale.

  Neptun je do 4.decembra retrogradan i verovatno ste osetili za početak, pojačanu osetljivost kako na fizičkom, tako i na emocionalnom planu.

  Povukli ste se u svoj svet i gubite motiv da se sa "svom težinom i iracionalnom brigom" koju nosite u srcu, suočavate sa okolinom koja sada ne nudi razumevanje, ili vi bar to u ovom trenutknu ne osećate. 
  Sada verovatno, daleko dublje, osećate ili vidite suštinu svakodnevnice, i imate iskren osećaj da vam je intuicija naglašenija nego inače. Verovatno i bez većeg povoda, složenije "čitate" namere ljudi koji vas okružuju i čekate trenutak da se probudite iz sna, koji ostali nazivaju "stvarnost".

  Ali, razočarenje i nezadovoljstvo postignutim, u onom "stvarnom" životu, sada može biti naglašeno.
  Verovatno ste usamljeniji nego ikada, bez obzira kakav je vaš socijalni život. I da ste u najgušćoj masi koju nazivaju "gužva", vi ste nekako sami. 
  Osećaj iskorišćenosti, zloupotrebe i gubitak sigurnosti u svakodnevnici, može vas povući, dublje, u već osetljivo dno emocija. Hroničan osećaj psihičkog umora i poremećen san su sada intenzivni. Kao i osećaj krivice i zbunjenosti.

  Ako osećate da ste "prespavali" zadnjih nekoliko godina, "blago" vama. Ako ste se "izgubili" na nekoliko godina, pričekajte jesen. Ako osećate da ste žrtva od samog početka 2012.godine, niste!
  Ako se tako osećate, na tren se distancirajte od okoline, koja vas je "umarala" svojim destruktivnim energijama (nezadovoljstvom, kukanjem i sl.) i "iscedila vam mir".
  Ako u zadnje vreme imate "čudnu alergiju na hranu, osećaj mučnine" - polako. Poradite na svojim emocijama i prestanite da trpite sve one koje ne morate. 

  Smanjite unošenje toksina (cigarete, alkohol, lekovi...), pijte više vode, i sklonite se u miran, unutrašnji "usamljenički svet" . Čvrsto zatvorite vrata i nedajte pristup - naročito onima koji bi sada da vam "uzmu dah nade i optimizma" ili "obrišu BOJE u svakodnevnici" i učine je sivom i tupom.

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved. Design by HTML Codex