Venera u konjunkciji sa Severnim Mesečevim Čvorom

autor teksta: Jovana Bogoslovov;  pošalji email: jovanalg@yahoo.com


Mesečevi čvorovi su astronomski posmatrano dve imaginarne matematičke tačke u svemiru na mesečevoj orbiti, u kojima ona preseca ekliptiku - prividnu putanju Sunca oko Zemlje. To su tačke u kojima se seku putanje Sunca i Meseca, posmatrano sa Zemlje.
Severni mesečev čvor predstavlja tačku u kojoj se Mesec podiže iznad ekliptike, dok je Južni mesečev čvor tačka u kojoj se Mesec spušta ispod ekliptike. Oni su uvek opoziciono postavljeni. Kreću se isključivo retrogradno prosečnom brzinom od oko tri minuta dnevno, a pun zodijački krug prelaze za oko osamnaest i po godina.

Kao što smo već rekli, Severni i Južni mesečev čvor, Rahu i Ketu, najjednostavnije rečeno, predstavljaju karmičku misiju, zadatak u nečijem životu.
Čvorovi, dalje, ukazuju na odnose koje ćemo graditi sa okolinom, na slabe tačke u našem životu I sl. I jedan i dugi su malefici. Rahu će uvek delovati pritajeno, dok će Ketu uvek imati otvoreno delovanje.
Rahuu pripada 6.polje a Ketuu 12.polje. Egzaltacija Rahua je u 3. Ili 6. astrološkom polju, dok u 8, 9, 11. I 12. polju daje loše rezultate. Severni mesečev čvor ili Rahu, se u astrološkoj literaturi dovodi u vezu sa harmonijom, ukazuje na inkarnacijske lekcije koje sad trebamo da primimo i put koji trebamo da sledimo.
Kako predstavlja Glavu (zmaja, zmije) bez tela, Rahu ukazuje na oblast ka kojoj će biti usmeren sav naš um, svest. Rahu vlada materijalnim dobrima i nije mnogo zainteresovan za suštinu odnosa, pa ga i rastura.
Rahu može ukazati I na lošu reputaciju, maliciozna dela, teškoće I loše periode u životu. “Lupati glavu” oko nečega bi bila prava reč. “Misli čitavog života” koncentrisane na odredjenu oblast. Rahu se raduje Merkuru i najidealnije ih je imati u 4.polju.
Takodje, idealno bi bilo da Rahu bude u astrolokim poljima pre Saturna (pr. Rahu u 3, Saturn u 8).

Za razliku od njega Južni Mesečev čvor ili Ketu će darovati sjajan provod, srećne okolnosti, ali I obezglavljenje naročito uz aspekt sa Jupiterom.

Ketu ili Južni Mesečev čvor predstavlja naša ranija inkarnacijska iskustva, ali i poreklo i sve osobine naših predaka, koje nosimo genetskim kodom.  Najjasnije oslikava odluke donete u prethodnim životima, iskustva koja najsnažnije nosimo, stare slabosti na koje “padamo”, davno stečene talente, znanja i veštine. 

Rahu je bukvalno rečeno opsednut stvarima i osobama iz materijalnog sveta. Ketu pokušava da ih se oslobodi.
Ketu “guta” sve gde god da se nadje. 

Osnovna potreba Ketua je da se vrati na već “poznate stvari, osobe, znanja” i povuče se u osamu. Takodje, Ketu označava i uskraćenost, nesigurnost, strahove, “obezglavljenje”, telo bez glave, saznanje da nešto nije dobro za nas a opet nemogućnost da se otrgnemo od istog, čist užitak i telo demona. 
Ketu suštinski sagledava stvari. ali je uvek nezadovoljan svim iz materijalnog sveta i neprestalno žudi za većim, višim, boljim. Večno nezadovoljan, neprestalno primećuje samo ono što nedostaje.
Ketu predstavlja sina, unuka. Vlada krevetom, izlaskom Sunca – zorom; i danom - nedelja. Vlada crnom i belom bojom.

Interesantno je pogledati Ketua u uporednim pozicijama sa nečijim planetama.  

Recimo, u muško-ženskim odnosima Ketu na Veneri doneće odbacivanje, povredjivanje I napuštanje. Sasvim izvesno je da je ovo istovremeno karmički dug prema osobi čija je Venera napadnuta Ketuom. I Ketu će doći po svoje.


Ilustracije radirećićemo da će ovaj odnos krenuti osećajem Venere “znam da je ovo jako loše za mene, ali ne mogu da pobegnem od njega/nje”. 
Kao magneto privučena Venera, obmotana telom zmije da ne može da pobegne od Ketua koliko god bila svesna da pati, opsednuta telom demona i strastvenim užitkom predaje, zasigurno će biti napuštena od Ketua. 


Nečiji Saturn na vašem Ketuu, s druge strane, doneće neraskidivu vezi i odnos koji će doneti važne životne lekcije, teška i pomalo gorka iskustva, teret i neprijatnosti, beskorisne savete I sl. Za početak pogledajte u kojoj kući je smešten Ketu, na kom je stepenu i u kom znaku se nalazi. Nakon toga pogledajte aspekte sa drugim planetama.

Primera radi, tranziti čvorova u odnosu prema natalnoj Veneri, će se uvek ticati veza, partnerstva i našeg odnosa prema istim. Udruživanja, razdruživanja. Ona sudbonosna (karmička) spajanja i razdvajanja. Trenutak kada ostavljate nešto bez posebnog razloga, ili kada ulazite u odnos, nesvesno ne znajući da ste odabralni trenutak za emocionalno napredovanje bilo da je krajnji rezultat bol ili blagostanje.
To je onaj osećaj kad nekog prvi put vidite i sigurni ste da ga oduvek znate, ono osećanje da znate da vas jedna ljubav, jedan čovek/žena vodi samouništenju a da ne možete da pobegnete od te osobe. Ili onaj osećaj da ste konačno sreli osobu koju oduvek čekate, da ste se prepoznali na prvi pogled, da se razumete bez reči, i činite za drugu stranu sve ono što joj treba a da ne mora ništa da kaže. 

Zapravo, dodir Venere i Ketua/Rahua je daleko interesantniji u uporednim horoskopima, daleko snažniji i daleko fatalniji. Neko to zove Karma, karmička veza. Opsednutost emocijom je ključna reč.

Ako govorimo o tranzitu, ovaj aspekt će iz korena promeniti vaš odnos prema emocijama, jer upravo sada, možete imati duboko lično emocionalno iskustvo, koje će vas zauvek izmeniti. 

Venera i Rahu su suštinski dijametralno različitih Guna (oblika svesnosti). Pa priroda Venere narednih dana dolazi do izražaja na nama nepoznat način. 
Ukoliko osećate emocionalno nezadovoljstvo, porebu za većim, snažnijim, sadržanijim emocijama, eto Rahua kako se čuje u vama. 
Verovatno osećate zadnjih dana duboko ukorenjenu potrebu za emocijama, razmišljate o nekom idealnom partner iz prošlosti, čak možda i osećate fizički dodir osobe iz vaše fantazije. 
Ovo se naravno može manifestovati i kroz snove.  Ako bi sada zatvorili oči i pokušali da osećate, mogli bi čak i da imate viziju savršenog ljubavnika ili partnera. 

Rahu je uvek “nezadovoljan” i njegove krajnje namere u bilo kojoj vrsti delovanja, su nam najmanje poznate. Trenutna “opsednutost” Rahua je težnja za telesnim uživanjem (seksom) i novcem. Ova “opsednutost” užitkom ili dodirom, može eskalirati i krajnjim nasiljem (psihičkim ili fizičkim), ako niste spremni da odgovorite na žudnju druge strane ili partnera. Istovremeno, vaša nezadovoljena potreba za emocijom može uroditi agresijom prema najbližim osobama iz okruženja. 

 

autor teksta: Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi. Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom
zakažite razgovor slanjem poruke na viber:
+381 69 4443220

Jovanin YouTube kanal

Pars fortuna – arapska tačka sreće i sudbine

Pars Fortuna predstavlja tačku sudbine i sreće - doslovce - sreće u životu (ili sreću života). Opisuje sam pogled na život, kvalitet i snagu života, sreću kroz partnerstvo, decu ili sl. Ali opisuje i sudbinu kojoj ne možemo „izmaći“.


tekst objavljen decembra 2017.godine

Škola astrologije astrolabium

Jovana Bogoslovov

Svetog Save 25, Beograd, Srbija

+381 69 444 3 220

jovanalg@yahoo.com

Follow Us
Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.
Jovanin YouTube kanal

© Jovana Bogoslovov. All Rights Reserved.