A zašto ne volite Škorpije?

autor: Jovana Bogoslovov
tekst objavljen 24.oktobra 2016.godine


A zašto velika većina vas, ne voli ljude rodjene u znaku Škorpije?
Škorpija je fiksni vodeni znak. A iz mnogih razloga, element vode je čvršće vezan za suštinski život, negoli zemljani, vazdušni ili vatreni element. 

Element vode se bavi simbolikom značenja i suštine. Svrha vazdušnog ili vatrenog elementa je, recimo, samo nadogradnja ili uzdizanje, svrha vode i zemlje je jedinstvo, gomilanje i suočavanje sa realnošću.

“Ali voda je dvolična. Ona može imati svežinu i bistrinu planinskog izvora, ili bljutavu i opasnu opojnu slast mora ili smrtonosnu hranjivost močvara. Zatim, voda zna na napravi dobroćudno lice, i potrebna je prilična doza obazrivosti da bi se osujetile njene zamke.” J.Dethier

Voda, predstavlja iskušenje, oživljavanje prošlosti i uzdizanje života, preteranu osetljivost, subjektivnost i ignorisanje realnih dogadjaja.
 
Kao drugi po redu vodeni znak, oslikava poput same planinske reke u proleće oživljavanje, bistrinu, prilagodljivost i plodnost; tokom leta pitomost i blagost; tokom jeseni divlju bujicu i razlivanje iz korita; dok tokom zime predstavlja i varljivu ledenu zamku ploča u naizgled zaledjenoj reci ispod koje se krije trulo korenje, kamenje i mulj koji čekaju neopreznog putnika koji bi pošao prečicom, pritisnuo led i - bio najsurovije povučen u ledeni vir, reke i truleži.

Dakle, Škorpije su prijemčive, senzibilne i ektremno osetljive, pa samim tim i često “mračne”, povučene, rezervisane, ponekad i veoma stidljive i zatvorene na početku bilo koje vrste odnosa. Ćutljive pa samim tim i enigmatične, analitične, maštovite i privučene svim što je zatvoreno, zabranjeno, paranormalno ili okultističko. 

Škorpija vlada rodjenjem i smrću, ekstremnim Islamom, novcem drugih ljudi, ranjavanjem i obnavljanjem, rušenjem i restauracijom, zakopanim blagom, obožavanjem pa i ljubomorom, sarkazmom i mržnjom. Jer šta je njeno - zauvek je njeno. 

Škorpija gospodari i čeličnom voljom, seksom, novcem i podrškom drugih, ali i ličnim krizama i bankrotima. Pa kad smo kod podrške i dugoročnom promišlju u angažovanju oko bilo koga za slučaj “ne daj Bože”. 

Škorpija oslikava svaku vrstu militarnosti, policijske stanice, trezor, mrtvačnice, groblja, deponije, mesare, klanice, porodilišta ili reanimacione sale. 

Ovo su osobe koje svakako imaju najsnažniju volju i ekstremnu motivaciju za postizanje željenog cilja iako se to nikada ne bi reklo na prvi pogled.
Rezervne snage, kojima raspolaže Škorpija, premašuju granice, čak i natprosečne izdržljivosti. 

Sposobne su da deluju čak i u najtežim i najopasnijim situacijama, kada svi ostali zataje, te da postignu vanredne rezultate, vodjene recimo samim inatom.
“Ne mogu a? Ne smem?”

A Škorpija je najopasnija kada BRANI, najmanje sebe, najviše bliske sebi.

Svoje namere sprovode sa velikom prodornošću i po svaku cenu. Požrtvovane su do krajnjih granica, hrabre i odlučne ali tihe i neprimetne. 

Konstantno u pokušaju da realizuju svoje težnje i uspostave kontrolu nad sobom i okolinom, izrazito su častoljubljive i vrlo ambiciozne koliko god to ne delovalo na prvi pogled. Pa ako ih ne primetite milom, primetićete ih silom. Naravno, opet sve po zasluzi.

Više nego ozbiljno prilaze svakom unapred osmišljenom poduhvatu, prihvatajući ličnu odgovornost i tražeći perfekciju “do koske”. 

Lako i brzo proniknu u namere drugih ostavljajući ih u zabludi da su “na pravom putu”, dok svoje namere ne ispoljavaju otvoreno, već čekaju trenutak za delovanjem.

Kod Škorpije su snažno izraženi stavovi za ili protiv, simpatije ili antipatije, pa i ako Škorpiji stanete “na žulj” pre ili kasnije, dobićete svoje – “bolesnim ignorisanjem” ili “brutalnom jednom jedinom rečenicom” posle koje ćete sami poželeti da ne postojite.

Ako ste zadužili bilo kojim gestom Škorpiju, a zaboravili ste čim… ne brinite, Škorpija to nije zaboravila i pre ili kasnije vratiće uslugu…bilo laganim letnjih potočićem kojim će vas poneti iz najtežeg životnog problema i rešiti svaki muku braneći vas i kada vas drugi ostave – jer Škorpija nikog ne ostavlja ni mrtvog! 
Letnjom rekom kojom će vas skloniti od stvarnosti i ostaviti na bezbednom mestu pod Suncem u “zlatnom kavezu” iako joj ne bi verovali ni reč u startu.

Ili pak, ako ste zaslužili, “navući će vas” na tanak zimski led na istoj toj reci i kada se najmanje nadate, povućiće vas u najveće mračne dubine, zakopavši vas toliko duboko u ledenoj reci sa sve muljem i trulim granjem, da svetlost dana ne vidite nikad. Svakom po zasluzi.

Možda ih zato ne volite, možda se zato plašite.