Tranzitni Merkur ulazi u znak Raka 5.jula u kome će se zadržati do 19.jula 2022.godine

autor teksta: Jovana Bogoslovov - tekst objavljen jul 2022.godine, pošalji email: jovanalg@yahoo.com

hvala što nas čitate

Astrološki posmatrano, Merkur simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta pisanja, izražavanje, trgovinu, puteve, rodjake, decu, komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. Primarna funkcija Merkura je razmišljanje i koordinacija.

“I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje. Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, otrinom karaktera. I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari. Čak i mudrošću zvezda.” Abū Ma'shar

Merkur je zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagođavanja. On ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj.
Merkur vlada analitičkom inteligencijom (za razliku od Jupitera koji simbolizuje kreativnu inteligenciju). Sam termin Inteligencija predstavlja mentalnu karakteristiku koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodljivost na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova, i korišćenja znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipnonagonsko ponašanje, niti učenjem stečene navike, veštine i znanja.
Čovek, student, misao, ideja, razum, škola, automobil, platni promet i deca do početka puberteta su opisani Merkurom. Misaoni proces, govor, dogovor i sposobnost izražavanja misli, takodje.
Merkur simbolizuje dalje i čulo mirisa. On predstavlja i novac i trgovinu (platni promet), Potpomaže i razmeni ideja i slobodi u komunikaciji.

 

Tranzitni Merkur ulazi u znak Raka 5.jula u kome će se zadržati do 19.jula 2022.godine.

Za ovih par dana, koliko će Merkur boraviti u četvrtom znaku, Merku će proći konjunkciju sa Suncem, trigon ka retrogradnim Neptunom iz znaka Riba i sekstil sa Marsom iz znaka Bika, kao i sekstil sa Uranom i opoziciju sa Plutonom.

Tokom ovog perioda bujna mašta može biti izvor beskrajnog bogatstva ideja, ali i zabluda sa tužnim završetkom. Osećaj za realnost je sada neophodan kao i postojanost u mišljenju i suzbijanje nezdrave mašte i pesimizma.

Primera radi, moguće je da se najednom vrati priča (misao) o emocijama iz prošlosti, pa pomislite ili progovorite o emotivnoj vezi koja je nekada davno bila važna u vašem životu. Impresije će postati toliko jake da možete imati osećaj kao da je ista ta osoba, upravo sada tu, pored vas, ili da intenzivno misli na vas. Pa ista ta osoba greškom pozove vaš stari broj telefona, pa dobije ovaj novi.

Pa vas slučajno pozove čisto da vas pozdravi. Pa reči pokrenu emocije unazad, ka prošlosti, pa misli pojure ka osećaju koji vraća sećanje na neke idealizovane, prošle dane.
Moguće je i da na sred ulice sretnete prijatelja iz mladosti, iz starog kraja, pa onako usput, sednete na staru klupu, počnete sa pričom, pa vam se čini da je "ono nekada" bilo istinito i pravo.
Moguće i da dobijete glas od majke, sestre, rodjaka...pa reč po reč, vratite prošlost, pa iz prošlosti se setite samo onog najgoreg, pa krene rasprava, pa žestoka povredjenost samo zbog jedne reči, pa povlačenje i tišina.

Možda čitajući novine, pronadjete članak i o nekom na koga ste odavno zaboravili, pa stigne informacija koja bi vas šokirala i ostavila bez reči.

Kako god, misli su sada, podložne nesvesnim uticajima i uticajima okoline. Intelekt je podređen emocijama. Raciom upravljaju osećanja. Sposobnost objektivnog mišljenja je značajno umanjena, jer pod uticajem emocija і želja sada nešto rado opažamo, a drugo, možda istinitije, ignorišemo.

Zbog izražene emocionalnosti i sugestivnosti, praktičnost se svodi na minimum. Zbog osećanja emocionalne povređenosti ili ugroženosti, u ovom period, može doći do verbalnog ili misaonog povlačenja, і zatvaranja u sebe. Iracionalni stavovi, mišljenja i pogrešno tumačenje napisanog ili izrečenog može izazvati nesuglasice.
Mislite da ste konačno spustili slušalicu, obrisali "iz života" ili okončali komunikaciju sa nekim koga volite? Ne, niste. Samo se "prelila čaša" od vredjanja, emocionalnog "matretiranja", ignorisanja i nesporazuma. Na sreću, ostale su tri tačke i "polu otvorena vrata".

17.jula tranzitni Merkur je u trigonu sa Neptunom, 18.jula tranzitni Merkur formira opoziciju sa Plutonom i sekstil prema Uranu 14.jula.
U trenucima obuzetosti nekom idejom, gubićemo iz vida mnoge važne stvari u brzini і donosite preuranjene i pogrešne odluke. Bićemo besni, plahoviti, agresivni i uznemireni. Ukoliko pokušate da balansirate unutar porodičnih, komšijskihili familijarnih svadja, neće dobro proći. Koliko god imali dobru nameru, ne mešajte se ni u šta. Bićete krivac za tudje propuste i problem. Neka svako rešava svoje dileme!

Krenuli ste na put, proverite red vožnje (ili leta). Krenuli ste kolima, proverite da li ste poneli pasoš, papire. Proverite i vodu i hladnjak u kolima. Generalni pregled automobila pre puta će biti jeftiniji, nego da čekate da se kvar desi. Naročito u povratku sa puta, ako se "vraćate kući".

Merkur se oko Sunca okrene jednom za 88 dana. Od jednog do drugog izlaska Sunca na Merkuru prođe 176 dana (na Merkuru dan traje duže od godine). Prečnik Merkura je 4879 km. Dnevna temperatura na Merkuru je 430 °C. Noći su hladne i temperatura se spušta do -180°C.

U rimskoj mitologiji, Merkur je doveden u vezu sa grčkim bogom Hermesom i germanskim Wotanom.
Predstavlja glasnika bogova i boga trgovine i profita. Njegovo ime se vezuje za latinsku reč merx ("roba").
Prema njegovim najranijim oblicima, povezan je sa etrušćanskim bogom Turmsom, ali većina njegovih karakteristika i mitova su pozajmljeni iz grčke mitologije, a odnosi se na Hermesa.