Mlad Mesec u znaku Raka 10.jula 2021.godine

Početak neke faze (kao i dogadjaja) oslikava Mlad Mesec, kulminaciju iste Pun Mesec, Ovde dve faze Meseca su takodje poznate i kao kosmički udah i izdah. Dakle, u proseku na svakih trinaest i po dana iza Mladog Meseca dolazi Pun Mesec, a jednom godišnje i Mlad Mesec u znaku Raka. Faza mladog Meseca (takozvana noć bez Meseca), traje nekoliko sati. Generalno, uticaj mladog Meseca je daleko suptilniji nego uticaj drugih faza Meseca - npr. Pun Mesec više utiče na telo, dok Mlad Mesec više utiče na sam um čoveka.

“Mlad Mesec se smatra blagotvornim za zdravlje pa se radosno pozdravlja: “Zdrav Zdravljače, nov novljače”. Postoji verovanje da je u ovom period iza Madog Meseca vrlo blagotvorno (ozdravljujuće) piti vodu sa izvora u nedelji Mladog Meseca na dan petak i u nedelju.
U noći Mladog Meseca muškarci tresu svoje novčanike, a žene svoj nakit i dukate. Ko pogleda u Mlad Mesec, a kod sebe nema novca, narednih mesec dana neće imati ni novca ni sreće.
U prvoj nedelji nakon Mladog Meseca , valja započinjati važne poslove, putovanja, selidbe, brak, Šišanje ovaca, setvu i sadjenje drveća. Žene treba da izbegavaju rad, pranje, namakanje konoplje, bojenje prediva, pranje kose, pozajmice i pečenje hleba.
ipak, Mlad Mesec nije povoljan seču drva (razmnožiće se žižak i uništiti drva); ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati; ako se opere ili izbeli tkanina ubrzo će se pokidati…”

Dr. Žarko Trebješanin u svojoj knjizi „Predstava deteta u srpskoj kulturi“ (izdanje SKZ) kaže::
,,U Hercegovini, kada devojka opazi Mlad Mesec treba da uzme malo zemlje ispod desne noge i jedan konjski klinac. Kad to dvoje uzme u ruku, neka se okrene prema Mjesecu i reče tri puta: „O mjesece, tako ti tvoje mladine, ti putuješ po cijelome svjetu, pa u tvome putu viđaš i moga dragoga, naredi i odredi da se sad odmah bar imenom zovne“.

“ŽENE u starom Egiptu, Vavilonu, Mesopotamiji, Grčkoj ili Rimu plodne dane su računale posmatrajući mesec. Naime, menstrualni odnosno mesečni ciklus u idealnoj varijanti javlja se na 28 dana, koliko otprilike traje i lunarni put ovog nebeskog tela. Grčki filozof Aristotel prvi je pisao o direktnom uticaju mesečevih mena na plodnost žene i tvrdio da bi ciklus zdrave žene trebalo da počne u noći mladog meseca, a plodnost kulminira u noći kada je pun. Ukoliko to nije slučaj, smatralo se da je došlo do nekog poremećaja u organizmu i da ta žena teško može da ostane u drugom stanju.
U mnogim kulturama, poput Majanske ili starojevrejske, žene su tradicionalno sa prvim danom mladog meseca bivale pošteđene od fizičkih napora i seksualnih aktivnosti, tada bi odlazile u posebnu prostoriju gde su se narednih nekoliko dana odmarale u ležećem položaju u društvu ostalih žena. Ovaj običaj je direktno povezan za reproduktivnim zdravljem žene, jer se tokom ciklusa zaista preporučuje odmaranje. Inače, brojna medicinska istraživanja potvrdila su da žene kod kojih menstrualni ciklus prati mesečeve mene brže i lakše zatrudne od dama koje takođe imaju redovne cikluse, ali u disbalansu sa ovim nebeskim telom.”
Mlad Mesec potpomaže razmnožavanje štetočina. “Tako ako se Poseku drva na Mlad Mesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva; ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati; ako se opere ili izbeli tkanina ubrzo će se pokidati”.

Šta znači ovaj Mlad Mesec?
Faza mladog Meseca (takozvana noć bez Meseca), traje nekoliko sati. Mogućnost da se oslobodimo toksina i otrova je sada najveća. Ovo je odličan dan za planiranje, ali nikako započinjanje, bilo koje aktivnosti! Takodje, ovo je pravo vreme za završetke i prekide, okončanje bolesti, vadjenje zuba, prekide pušenja i sl.
U noći Mladog Meseca, javlja se opasnost od poplava, požara i nasilja. U znaku Raka, mogući su problemi u porodici, ženama i majkama, kao i problemi u partnerstvima – kako ljubavnim, tako i poslovnim.
Mlad Mesec na zvezdi Wasat ukazuje na sramotu, gubitak sreće i probleme sa kolenima.
Al Wasat ima prirodu Saturna. Dovodi se u vezu sa hemikalijama, otrovima i gasovima. UZrokuje nasilja, destruktivnost kao i privremene faze pesimizma. Ova zvezda govori i o opasnosti od pasa.
Ovaj položaj mladog Meseca donosi klimatske i političke probleme koji mogu ostati "unutar porodice ili nacije", naročito na Severu Evrope, delimično na području Severne Amerike , Ukrajine i Sirije.

Autor:
astrolog

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.