Sunce aflikovano od Saturna

autor teksta: Jovana Bogoslovov - tekst objavljen 2020.godine, pošalji email: jovanalg@yahoo.com

Sunce predstavlja ego i svest o sebi. predstavlja i svest i duh, karakter pojedinca i sve hijerarhijski nadredjene osobe u našem životu. Sunce dalje oslikava i stabilnost, motive i primarne motive ličnosti i težnju da se ostvari. Simbolizuje i muškarce u kasnim tridesetim i četvrdesetim godinama. Simbolizuje i slavu i čast. Ako je Sunce aflikovano od drugih planeta (opozicija, kvadrat, ali i konjunkcija sa malefikom), ukazaće na teatralnost, sujetu, i sve suprotne elemente Sunca, loš, težak i promenljiv karakter.

Saturn upravlja sistemima, tiranijom, diktaturom, frustracijama, preprekama i starcima. Saturn je kompleks, on ukazuje na tačku bazične nesigurnosti i opisuje naše napore da iste prevaziđemo u vremenu ili ih bar prikrijemo.

Konjunkcija Sunca prema Saturnu u natalnoj karti donosi ogroman teret.
Tokom života ove osobe gotovo je neizbežna muka, napor i preuzimanje dužnosti i obaveze. Potreba za potvrđivanjem i odobravanjem kreće od najranijih dana. Otac kao i dominatne figure u odrastanju, mogli su odigrati odlučujuću ulogu u detinjstvu, te da na taj način opredeli većinu kasnijih modela ponašanja i stavova. Ipak, najveća su sopstvena unutrašnja ograničenja kojih se sama osoba treba osloboditi što je pre moguće.
Primetićete da su ove osobe ponekad sklone samoodricanju, samokažnjavanju i krutim stavovima, kojim na neki način potiskuju samoizražavanje. Ove osobine postaju dominantne u periodima ličnih ili profesionalnih razočarenja. Narušeno samopoverenje može biti ojačano sporadičnim uspesima na ličnom i društvenom planu.
Malo je verovatno da će napredak biti brz ili ciljevi ostvareni u ranoj mladosti, jer kod ovih osoba ništa ne dolazi lako, uz protekcije ili brzo. Uspeh dolazi kasnije u životu, brzinom zavisnom od terena gde osoba živi; zavisnom od istrajnosti, samodiscipline i dobre organizacije.
Ambicija je verovatno najsnažnija motivaciona sila ovih ličnosti, te kada se ciljevi razjasne, postavi fokus i osoba se oslobodi straha od poraza ili kritike, pažljivo planira i naoruža se strpljenjem, do svakog cilja stiže.


Primera radi,

Arnold Švarceneger ima ovu konjunkciju u drugoj kući u znaku Lava.
“Arnold Švarceneger rođen je u austrijskom gradiću Talu, nadomak Graca. Odrastao je u konzervativnoj porodici sa ocem Gustavom, majkom Aurelijom i starijim bratom Majnhardom. Njegov tata bio je policijski službenik i svojevremeno član Nacističke partije. Budući da tokom rata nije počinio nijedan zločin, dozvoljeno mu je da radi u lokalnoj policijskoj stanici. Bio je prilično zadrt čovek, a Arnold je kasnije priznao da je odrastao pod njegovim strogim nazorima…
Još kao dečak, Arnold je počeo da trenira različite sportove, a Gustav ga je motivisao rečima kako je obaveza jednog muškarca da bude jak i spreman.
Kako sam kaže, uspeh koji je postigao duguje mukotrpnom vežbanju.
- Nije bilo šanse da propustim trening. Znao sam da ujutro sebe neću smeti da pogledam u ogledalo ako prethodnog dana nisam vežbao – svojevremeno je opisao svoju strast.

Al Paćino ima ovu konjunkciju u znaku Bika u desetoj kući.
O svom odrastanju kaže “Mi smo pripadali nižoj srednjoj klasi. Otac nije bio s nama, pa smo majka i ja živeli sa dedom i babom u Bronksu, u malom stanu, sa pogledom na zoološki vrt. Kad kažem Bronks, već znate šta to znači, ali ja sam oduvek znao šta volim i želim – da nastupam pred publikom. Italijanski sam čuo u porodici samo u momentima kada su se odrasli raspravljali i nisu zeleli da ja to čujem, a to se uglavnom ticalo neplaćenih računa.
Već u 16. godini sam znao da nema potrebe da se zaluđujem akademskim obrazovanjem, nisam ja bio za to. Počeo sam da radim razne poslove, samo kako bih doneo novac.
Prve honorare sam isključivo trošio na hranu i osnovne stvari. Tek sredinom 60-ih kada sam već bio u glumi, posle osvajanja jedne nagrade sam shvatio da bih mogao sebe da častim nečim što sam oduvek hteo. Kupio sam sjajan i vrlo skup sat koji sam godinama gledao u izlogu i strašno ga želeo…”

Ovih dana tranzitno Sunce je aflikovano od Saturna.
Sunce aflikovano od Saturna u tranzitu (konjunkcija, kvadrat ili opozicija) donosi dane u kojima život izgleda kao test izdržljivosti. Možete se osećati umorno i istrošeno, jer vaš spisak dnevnih obaveza izgleda pretrpano u poređenju sa vremenom i energijom. Vreme je da razmislite o svojim prioritetima i odbacite sve zadatke koji mogu blokirati ili usporiti vaš cilj, dok preuzimate odgovornost u oblastima koje su sada važne.