Prstenasto pomračenje Sunca 10.juna 2021.godine na 19°47′ Blizanaca

Pomračenje Sunca nastaje kada se Mesec postavi između Sunca i Zemlje pa nam sa Zemlje zakloni Sunce. Prstenasto pomračenje nastaje kada je prividni prečnik Meseca manji od Suncevog tako da se oko Mesečevog diska vidi svetli prsten Sunca. Tokom jedne godine može biti najviše sedam pomračenja, tri Mesečeva i četiri Sunčeva ili dva Mesečeva i pet Sunčevih.

10.juna 2021.godine oko 12:42 računajući po lokalnom vremenu za Beograd imaćemo Anularnu (Prstenastu) Solarnu Eklipsu na 19°47′ Blizanaca na zvezdi Bellatrix u dekanu i terminu Marsa.
Zvezda Bellatrix iz sazvezđa Orion, ima Marsovu prirodu i veruje se da donosi uspeh u borbi (ratu) i čast vojskovođama. Oslikava i ženu ratnicu. Često daje problem sa očima, pa čak i slepilo izazvano nesretnim slučajem.

"Ptolomej je zabeležio da je uticaj sjajnih zvezda u Orionu prirode Jupitera i Saturna, sa izuzetkom zvezda u ramenima (Betelgez i Belatriks), za koje primećuje da su prirode Marsa i Merkura. To je u vezi sa crvenom bojom Betelgeza, zbog čega ima reputaciju burnosti i generalno nepredvidljivosti, a oslikava planetarnu prirodu relevantnu ratnim pokoljima, kao i vojnim počastima, strateškim planiranjima, inženjerstvu i oštroumnosti, u smislu ranije navedenog..." Bojan Šojić

Sama zvezda Bellatrix, podstiče civilne ili vojne počasti. Ima delimično dobroćudan uticaj za žene, mada ih čini brbljivim. U XVI veku astronom Tomas Hud je napisao: "žene rođene pod uticajem ovog sazvežđa imaće dugačke jezike". Ako je loše postavljena postoji opasnost od iznenadnog gubitka časti i propasti, posebno kada je Mesec direktovan prema njoj, što je Vilijam Lili naznačio kao nagoveštaj gubitka imovine i bogatstva. V. Robson dodaje i simboliku svađa, mržnju, prevare i krivokletstvo.
Konjunkcija ove eklipse sa retrogradnim Merkurom ukazuje na svaku vrstu problema u međunarodnoj komunikaciji (kršenje sporazuma i diplomatske teškoće) i saobraćaju; ukazuje i na propast banaka, ugovorene trgovine sa dalekim ljudima ili državama; na sukobe unutar vera i nacija, ali i na afere vezane za medije i sportiste. Konjunkcija sa Merkurom donosi probleme i preduzećima koja se bave izvozom ili uvozom, stranim predstavništvima, obrazovnim institucijama, ambasadama, zdravstvu i ženama uopšte.
Vladar dekana i termina eklipse, Mars, u znaku svog pada, na visokim stepenima, na žalost, može biti sada spreman da uzme akciju "u svoje ruke" i pronađe rešenje, ali kroz sukob "oružje ili vatru". Ova pozicija Marsa simbolički pokazuje i vatru i ozbiljne proteste po Severozapadu Evrope.
Ljudi na vlasti ili sami predstavnici vlasti (kraljevi, predsednici, poslanici, senatori i sl) mogu biti izazvani i ponašati se agresivno i manipulativno. Ali i biti životno ugroženi.

"Solarna eklipsa na Južnom čvoru doneće i dominaciju lunarnih elemenata, pojačane potrebe ega, traženje ličnog interesa, oportunizam, egoizam, naglašenost emotivnih potreba nastalih u prošlosti". Alexander Ruperti

Na ličnom planu:

Na privatnom planu, ovo uopšte nije loše vreme da postavite nove ciljeve i narednih par meseci radite na planovima prevashodno vezanim za obrazovanje i trgovinu ili jednostavno poboljšate usluge kojim se bavite.
Mnogi stari profili pristupa razmišljanju će se pokazati kao nepovoljni, ali će se otvoriti i šanse u kojima se savetuje da pomoć moćnih (ili prijatelja), prihvatite i zadržite u nekoj vrsti tajnosti za blisko okruženje.
Ovo je veoma značajan period za vas ukoliko imate Ascendent (podznak) u znaku Blizanaca, Sunce ili Mesec u ovom znaku.

"Ako je znak u koji pada pomračenje bliži Ascendentu, onda će dešavanja početi u okviru prvih 4 meseca. Ako je bliže MC-u, u narednih 4 meseca. Ako prema sedmoj kući, onda odlaže dešavanja do poslednja 4 meseca..." Sahl ibn Bišr

Mnogi će, u narednim mesecima - naročito tokom novembra 2021.godine, napraviti značajan korak po pitanju obrazovanja, komunikacije, relokacije ili posla, i vraćati se na neke stare projekte koji se godinama unazad stavljaju u "drugi plan".
Na ličnom planu aktivira se polje koje je označeno znakom Blizanaca i planete u istom znaku. Potrebno je pogledati da li eklipsa pravi neki aspekt sa vašim natalnim planetama, da li na bilo koji način „angažuje“ svetla tela ili dispozitora istih.
Kako god, gde vam pada Solarna Eklipsa (u kom polju vam je označen znak Blizanaca (ali i druga dekada znaka Riba, Strelca i Device), i sl..), očekujte „okretanje lista“ u životnom smislu. Kraj starog i početak novog.

Na mundanom planu:

Ovo anularno, prstenasto pomračenje biće vidljivo na udaljenim severnim širinama, u delovima Kanade, Grenlanda i Rusije gde će se videti puni efekat, ali i u velikom delu Evrope, Centralne Azije i Kine.

Na mundanom planu, u narednom periodu je moguć ozbiljniji poremećaj klime, zemljotresi, poplave, požari, teroristički napadi, problemi na putevima koji mogu biti blokirani ili u "vatri", u avio-komunikaciji kao i serija trovanja hranom u državama koje se simbolički vezuju za znak Blizanaca. Sam Mars koji dominira iz pozadine ove eklipse još jednom nagoveštava rat na ulicama, potrese, požare, oluje i prirodne katastrofe.
Ova Solarna eklipsa doneće i pojačane potrebe ega aktuelnih vladara, traženje ličnog interesa i egoizam, kao i po ko zna koji put odmeravanje principa i snaga kroz žučne rasprave kod aktuelnih svetskih moćnika.
Na mundanom planu, karta ove Solarne eklipse se ne tumači bez ostalih mundanih karti, o čemu sam već pisala. Ako želimo da vidimo šta će se dešavati na mundanom planu u narednom periodu, obratićemo prvo pažnju na države i gradove vezane za znak Blizanaca.
Severoistok je srodan vazdušnim znacima. Znaku Blizanaca pripadaju Sjedinjene Američke Države, Vels, Deo Italije, Belgija, Jermenija i Sardinija. Gradovi koji se dovode u vezu sa ovim znakom su London, San Francisco, Plimut u Velikoj Britaniji i Melburn.

Najstariji zapis u kome se pominje neko pomracenje Sunca potice iz Kine. Sacinjen je 2136. (po nekim autorima 2159.). pre nove ere, a u njemu se navodi da dvorski astronomi Sji i He nisu predvideli pomracenje Sunca (22. oktobra te godine) i da su zbog toga osudjeni na smrt i pogubljeni.
Autor:
astrolog

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.