Merkur u znaku Vage
od 30.avgusta do 05.novembra 2021.godine

Merkur simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta pisanja, izražavanje, trgovinu, puteve, rodjake, decu, komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. Ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj.
Primarna funkcija Merkura je razmišljanje i koordinacija. Zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagođavanja.
Merkur simbolizuje dalje i čulo mirisa. On predstavlja i novac i trgovinu (platni promet), potpomaže i razmenu ideja i slobodu u komunikaciji.

Tridesetog avgusta tranzitni Merkur ulazi u znak Vage u kome će se zadržati do 05.novembra 2021.godine.
Vaga je metalni instrument i neživa je stvar. Teži pomirenju suprotnosti pa ima i specifični talenat da miri zavađene strane, balansira i harmonijizuje prvo sebe pa i sve oko sebe. U Vagi se egzaltira bezdušni Saturn, pa Vaga pokazuje izrazit smisao za diplomatiju, politiku ali i ekonomiju. Uopšteno simbolizuje odmeravanje interesa kao i sklad, pravičnost i ravnotežu.
Dakle, Merkur u znaku Vage ukazuje na mentalnu aktivnost usmerenu na bavljenje diplomatijom, politikom, kao i tematikom međuljudskih veza i odnosa.
Zahvaljujući smislu za harmoniju u narednim danima daće i dobre posredničke i diplomatske sposobnosti.
Do 15.septembra ostavićemo na trenutak po strani svađe, grubosti, nadmetanja i sukobe. Pre bilo kakve konačne odluke, ili izgovorene reči, stvari će se posmatrati sa više različitih stanovišta (u čemu drugi mogu prepoznati neodlučnost i nesigurnost), no krajnji rezultat će dati dobro procenu I razgovore koji će voditi istini I kompromisu.
Od 15.septembra, tranzitni Merkur u znaku Vage će pratiti tranzitni Mars iz istog znaka, a od 27.septembra i sam Merkur menja pravac kretanja u retrogradni hod. Sam kraj septembra može uticati na pogrešne odluke ili konfliktne situacije sa kolegama i saradnicima, kao i šefovima i partnerima, oko pitanja ispravnosti, pravde i korektnosti.
Ako se osetite iskorišćeno, prozvano od strane saradnika ili neko od istih pokuša da vam uruši autoritet, ne reagujte odmah. Izmirite zaraćene strane u sebi i u svojoj okolini.
Od 27.septembra do 19.oktobra, tokom retrogradnog hoda Merkura obratite pažnju na komunikaciju i saobraćaj. Ovo je introspektivni period, praćen nestabilnošću kako misli, reči, tako i finansija.
Na ličnom planu tokom ovog perioda je neophodan oprez: prilikom potpisivanja dokumenata (PRIPAZITE ŠTA POTPISUJETE!), sklapanja ugovora, putovanja, bezpotrebnih troškova NA STVARI KOJE NISTE NI DOBRO VIDELI, kupovinu preko posrednika ili internet. Klonite se nesporazuma, spletkarenja, ogovaranja. Kašnjenje dokumenata, pisama, poruka i plate je moguće. Odlaganja određenih ugovora, putovanja, problema prilikom izdavanja dokumenata, grešaka, problema u saobraćaju.

“Dvadeset i peta konsideracija je, da li je planeta koja je signifikator retrogradna ili stacionarna pred retrogradnost, jer tada oznacava podvale i štetu, neslaganje, protivrečnost i nazadovanje uz štetu; ipak, ako je stacionarana, nije tako loša kao kada je retrogradna. Jer, ono prethodno o šteti označava sadašnjost i postojeće stanje. Ali, stacionarnost obeležava ono što je prošlo i gotovo.” Gvido Bonati, “146 konsideracija”, prevod Bojan Šojić

Obnavljanje komunikacije sa "bivšim poznanicima ili prijateljima", ispravljanje nesporazuma iz prošlosti i otkrivanje novih identiteta osoba koje vas okružuju.
Kratko i jasno, plaćajte zaostale račune (ali prvo proverite istinitost iznosa), bavite se poslovima koje znate, nikako se ne upuštajte u prazne priče, ogovaranja, pomaganja i sl. Ne umišljajte stvari, ne donosite zaključke, ne šapućite, ne njuškajte… jer ćete možda naći ono što niste tražili, a nikom nije od koristi. Koju god informaciju da sada dobijete, šta god da odlučite … kasnije vam neće biti od koristi.
Ne kupujte ništa novo od tehnike, prodajte sad kola ukoliko imaju feler, pa posle vidite gde ćete da se sakrijete kada vas pojure. Položite stari ispit. Pripazite na mobilni telefon, čuvajte se kradja, nesporazuma. I presnimajte sve što imate sa računara na poseban disk, jer će i računar i mobilni telefoni moći da se pokvare.

"Kada je dobro postavljen: Merkur predstavlja suptilnu, finu osobu, izuzetno jakog intelekta, logičnu, sklonu dugim percepcijama i razmišljanju.
Sjajnog disputanta i logičara koji voli da uči, elokventnog u govoru, u stalnoj potrazi za sviim mogućim misterijama i saznanjima, oštroumnog i duhovitog u isto vreme. Samoukog – do svih znanja dolazi sam, bez učitelja, nadahnut ambicijom da u svakom znanju bude izvrstan.
Sa prirodnom željom da stalno putuje i istražuje nove prostore.
Privlače ga stare, tajne, okultne nauke, sposoban je da predvidi i daje prognoze. Ako se okrene trgovini, niko ga ne može prevazići.
Kada je loše postavljen: probija se prepredeno kroz život jer ima snalažljiv um, ali više frenetičan, lud, spreman da napadne baš svakoga, razmažen i sklon da protraći svoje vreme na ogovaranja, torokanja. Veliki lažov, hvalisavac, brbljivac, zabada svoj nos svuda, ne čuva tajne, poročan i bezbožan. Lakoveran, nema svoje mišljenje, vara i krade, neozbiljan. Lako se raspline u raspravi, izopačen je i razvratnih misli. Priča prazne priče…” William Lilly

“I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje.
Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, oštrinom karaktera.
I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari.
Čak i mudrošću zvezda.” Abū Ma'shar
Autor:
astrolog

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.