Tranzitni Merkur u znaku Blizanaca od 30.aprila do 5.jula 2022.godine IMG Naslovna Izrada horoskopa Škola astrologije English
IMG-LOGO
Home tranziti planeta Tranzitni Merkur u znaku Blizanaca od 30.aprila do 5.jula 2022.godine

Tranzitni Merkur u znaku Blizanaca
od 30.aprila do 5.jula 2022.godineMerkur se oko Sunca okrene jednom za 88 dana. Od jednog do drugog izlaska Sunca na Merkuru prođe 176 dana (na Merkuru dan traje duže od godine). Prečnik Merkura je 4879 km. Dnevna temperatura na Merkuru je 430 °C. Noći su hladne i temperatura se spušta do -180°C.

U rimskoj mitologiji, Merkur je doveden u vezu sa grčkim bogom Hermesom i germanskim Wotanom.
Predstavlja glasnika bogova i boga trgovine i profita. Njegovo ime se vezuje za latinsku reč merx ("roba").
Prema njegovim najranijim oblicima, povezan je sa etrušćanskim bogom Turmsom, ali većina njegovih karakteristika i mitova su pozajmljeni iz grčke mitologije, a odnosi se na Hermesa.

Astrološki posmatrano, Merkur simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta pisanja, izražavanje, trgovinu, puteve, rodjake, decu, komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. Primarna funkcija Merkura je razmišljanje i koordinacija.

I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje. Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, otrinom karaktera. I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari. Čak i mudrošću zvezda.Abū Ma'shar

Merkur je zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagođavanja. On ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj.
Merkur vlada analitičkom inteligencijom (za razliku od Jupitera koji simbolizuje kreativnu inteligenciju). Sam termin Inteligencija predstavlja mentalnu karakteristiku koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodljivost na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova, i korišćenja znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipnonagonsko ponašanje, niti učenjem stečene navike, veštine i znanja.
Čovek, student, misao, ideja, razum, škola, automobil, platni promet i deca do početka puberteta su opisani Merkurom. Misaoni proces, govor, dogovor i sposobnost izražavanja misli, takodje.
Merkur simbolizuje dalje i čulo mirisa. On predstavlja i novac i trgovinu (platni promet), Potpomaže i razmeni ideja i slobodi u komunikaciji.

 


Tranzitni Merkur ulazi u znak Blizanaca 30.aprila u kom će boraviti do 5.jula 2022.godine

“Kada je dobro postavljen: Merkur predstavlja suptilnu, finu osobu, ali izuzetno jakog intelekta, logičnu, sklonu dugim percepcijama i razmišljanju. Sjajnog disputanta i logičara koji voli da uči, elokventnog u govoru, u stalnoj potrazi za sviim mogućim misterijama i saznanjima, oštroumnog i duhovitog u isto vreme. Samoukog – do svih znanja dolazi sam, bez učitelja, nadahnut ambicijom da u svakom znanju bude izvrstan. Sa prirodnom željom da stalno putuje i istražuje nove prostore. Privlače ga stare, tajne, okultne nauke, sposoban je da predvidi i daje prognoze. Ako se okrene trgovini, niko ga ne može prevazići. Kada je loše postavljen: probija se prepredeno kroz život jer ima snalažljiv um, ali više frenetičan, lud, spreman da napadne baš svakoga, razmažen i sklon da protraći svoje vreme na ogovaranja, torokanja. Veliki lažov, hvalisavac, brbljivac, zabada svoj nos svuda, ne čuva tajne, poročan i bezbožan. Lakoveran, nema svoje mišljenje, vara i krade, neozbiljan. Lako se raspline u raspravi, izopačen je i razvratnih misli. Priča prazne priče…” William LillyTranzitni Merkur 30.aprila 2022.godine, ulazi u znak Blizanaca, baš tamo gde mu je i mesto.
Svestrano orjentisan, radoznao i pričljiv, dvosmislen i informisan, ovaj tranzitni Merkur će samo inicirati stvari, koje će realizovati sledeća pozicija Merkurovog domicila u Devici.
Tranzit Merkura od ovog trenutka dobija na svojoj "lepršavosti" i pokretljivosti - kako misaonoj tako i fizičkoj.
U narednim danima, pokrenuće komunikaciju, učenje, interakciju sa najbližom okolinom, ali i pisanje kratkih pisama, SMS poruka, mailova i potragu za poslom.

Merkur u znaku Blizanaca ne zatvara usta. Prepričava anegdote, razgovara preko tri telefononskih aparata u isto vreme, istrči na ulicu samo da bi prošetao, vadi ceduljice sa svim važnim telefonima za slučaj da vam zatrebaju, može da radi i pet operativnih radnji u istom trenutku i proda sve, pa i maglu.
Šalu na stranu, ovo je sjajan retoričar koji će lako učiti i kombinovati sve, pa se neretko desi da ga i u poznijim godinama sretnete u biblioteci, u školi, na igralištu.
Gde god, uvek sa olovkom u ruci. Ili rukom u džepu - nekad svom, nekad tuđem.

10.maja tranzitni Merkur kreće retrogradno, 23.maja Merkur se vraća u znak Bika, da bi 3.juna krenuo direktno a 13.juna se vratio u znak Blizanaca.

O retrogradnom Merkuru pišem bar tri puta godišnje. Ove godine ću pisati četri puta.


Zabeležite negde retrogradno kretanje Merkura za 2022.godine i zapamtite nekoliko smernica.

- od 13.januara do 3.februara 2022.
- od 10.maja do 3.juna 2022.
- od 09.septembra do 1.oktobra 2022.
- od 28.decembra do 18.januara 2023.

 

Zbog retrogradnog hoda Merkura saobraćaj nije stao, komunikacija nije prekinuta, ugovori nisu prekinuti, berza nije propala....ali je sve otežano, mnogo otežano.

Retrogradni Merkur u znaku Blizanaca i Bika, unosiće zabunu oko toga šta je stvarno, šta nije - prvenstveno vezano za finansije, monete i informacije koje pristižu.

Na liènom planu, mnoge vaše reči će se tumačiti pogrešno, ali i vi ćete tumačiti gotovo svaku situaciju ili reč pogrešno. Nema mnogo logike ovih dana, niti ima razumnih situacija.

Možda i jeste glavni zadatak, upravo sada, prihvatanje i nerealnih stvari ili jednostavno korišćenje mašte (improvizacija) i taktike u službi svakodnevnice.
Kao i svaki put kada je Merkur retrogradan, presnimajte sve sa svog računara na disk i pazite da ne izgubite važna dokumenta.


Ako želite da vam objasnim najbliže šta to znači daću vam nekoliko smernica:
Ukoliko vozite desnom trakom, tokom retrogradnog Merkura, u trenucima zbunjenosti, možete preći u levu traku.
Ukoliko pišete desnom rukom, imaćete osećaj kao da pišete levom rukom.
Ukoliko ste ukucali poruku - proverite da li je poslata - da se ne ljutite bez razloga na onog ko nije "odgovorio".
Ukoliko planirate putovanje, na granici će vam reći da vam nedostaje jedan papir ili da ste pogrešili graniènii prelaz.
Ukoliko spremate ispit, učite od zadnje lekcije.
Ukoliko plaćate račun i vadite "crvenu" pripazite da umesto 1000RSD prodavcu ne date 50EUR.
Ukoliko podešavate budilnik na subotu 14.05.2022 u 9am, časovnik se neće oglasiti jer ste omanuli godinu i ukucali 14.5. 1922. u 9am.


Kao i uvek,
u retrogradnom hodu Merkura, obratite pažnju na komunikaciju i saobraćaj. Ovo je introspektivni period, praćen nestabilnošću kako misli, reči, tako i finansija.

Na ličnom planu u narednim danima je neophodan oprez: prilikom potpisivanja dokumenata (PRIPAZITE ŠTA POTPISUJETE!), sklapanja ugovora, putovanja, bezpotrebnih troškova NA STVARI KOJE NISTE NI DOBRO VIDELI, kupovinu preko posrednika ili internet.
Klonite se nesporazuma, spletkarenja, ogovaranja. Kašnjenje dokumenata, pisama, poruka i plate je moguće.
Odlaganja određenih ugovora, putovanja, problema prilikom izdavanja dokumenata, grešaka, problema u saobraćaju.

 

Dvadeset i peta konsideracija je, da li je planeta koja je signifikator retrogradna ili stacionarna pred retrogradnost, jer tada oznacava podvale i štetu, neslaganje, protivrečnost i nazadovanje uz štetu; ipak, ako je stacionarana, nije tako loša kao kada je retrogradna. Jer, ono prethodno o šteti označava sadašnjost i postojeće stanje. Ali, stacionarnost obeležava ono što je prošlo i gotovo.Gvido Bonati, “146 konsideracija”, prevod Bojan Šojić

 

Kakve god imali ideje ili planove u narednim danima (a ne sumnjam da ćete ih imati na pretek), realizacija će nedostajati.
Zaboravnost i strahovi mogu obeležiti ovaj period, ali i pisanje ili razmišljanje o svim stvarima koje su bile aktuelne nekad davno. Obnavljanje komunikacije sa "bivšim poznanicima ili prijateljima", ispravljanje nesporazuma iz prošlosti i otkrivanje novih identiteta osoba koje vas okružuju.

Kratko i jasno, plaćajte zaostale račune (ali prvo proverite istinitost iznosa), bavite se poslovima koje znate, nikako se ne upuštajte u prazne priče, ogovaranja, pomaganja i sl. Ne umišljajte stvari, ne donosite zaključke, ne šapućite, ne njuškajte… jer ćete možda naći ono što niste tražili, a nikom nije od koristi. Koju god informaciju da sada dobijete, šta god da odlučite … kasnije vam neće biti od koristi.

Ne kupujte ništa novo od tehnike, prodajte sad automobil ukoliko ima feler, pa posle vidite gde ćete da se sakrijete kada vas pojure. Položite stari ispit. Pripazite na mobilni telefon, čuvajte se kradja i nesporazuma.


Merkur će tokom povratka u znak Bika doći do kvadrata prema Saturnu i sekstila prema Neptunu.
Netačne i neproverene informacije će obeležiti naredni period, pa i vi možete za čas biti uvučeni u neku od njih a da niste rekli ni reč. Pametovanje, arogancija i sujetnost će takodje biti naglašeni. Govor ili pisanje, bez mnogo razmišljanja i nametanje praznih stavova i uverenja biće aktuelni.
Preispitajte poverljivost informacija koje sada pružate ili primate, pa porazmislite pre nego što date obećanje, koje se nikada neće ispuniti, koliko god vi želeli da se ispuni. Kakve god imali ideje ili planove u narednim danima (a ne sumnjam da ćete ih imati na pretek), realizacija će nedostajati.
Zaboravnost i strahovi mogu obeležiti ovaj period, ali i pisanje ili razmišljanje o svim stvarima koje su bile aktuelne nekad davno.
Obnavljanje komunikacije sa "bivšim komšijama, rodjacima ili prijateljima", ispravljanje nesporazuma iz prošlosti i otkrivanje novih identiteta osoba koje vas okružuju.
Ukoliko se bavite trgovinom, pisanjem, podučavanjem ili saobraćajem, ovo može biti veoma interesantan period za vas.

 

Šta to znači?


Merkur aflikovan od Saturna oslikava sukob analitički orjentisanog intelekta i životnog iskustva sa druge strane. Ova pozicija planeta ne otežava intelektualne sposobnosti, ali nosi neprestalnu borbu misli sa mračnim ili društveno neprihvatljivim temama.
Sva misao, sada je, usmerena na praktične ciljeve u kojima se oseća najveće nezadovoljstvo; dalje na analizu svakog prošlog dogadjaja i osećaj nezadovoljstva donetim odlukama.
Sada se i moguće, čini nemoguće. Pamćenje slabi, i ono što se mukom naučilo, privremeno se, lako zaboravlja.

Ukoliko osećate nalete melanholije, povremenu depresiju, ako ste žrtva kleptomania ili osetite da neko želi da vas prevari, ako ste okruženi spletkarošima, negativcima, ako preživljavate nezgode na radu, ako trpite poslovne probleme ili osećate mentalnu i poslovnu stagnaciju, ukoliko naporno radite i imate osećaj “kolapsa misli i deficit reči”, ako vam kasne sa isplatama duga, plate. .. ako osećate otuđenje od rodbine, dece, prijatelja; ako vam od jutra stižu nepovoljne vesti, ako vas muči sumnja, ako ste sada dežurni pesimista, ako izgubite kreditnu karticu, račun ili jednostavno vidite problem u autobusu, vozu, kombiju ili većem prevoznom sredstvu…. produžite dalje….
Sve je ovo u prolazu.

 • Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu. Živi i radi u istom.
  Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
  Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
  Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
  Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
  Sa klijentima uživo, zoom-om ili viberom, radi ponedeljkom i petkom

  zakažite razgovor slanjem poruke na viber: +38169444322

Stay Connected

 • 18,566 people like - 18,865 people follow
 • 17.6K subscribers Subscribe