Tranzitna Venera u sekstilu ili trigonu prema Plutonu
autor teksta: Jovana Bogoslovov
tekst objavljen: 2015.godine

Pluton je rimski bog podzemlja, grčki bog Had. Samo ime Pluton znači "bogat", a dolazi od grčke reči Πλοῦτος – "bogatstvo". Grci su Hada takođe zvali Pluton (druga Plutonova imena su i Pluto, Dis Pater i Ojbulej). Pluton je sin Ops i Saturna, brat Veste, Junone, Cerere, Jupitera i Neptuna, unuk Cela I Terre. On je stariji od svoje braće, i mlađi od sestara. Kad je Jupiter postao kralj, zavladao je nebom, svetom. Neptun je dobio more, a Pluton podzemlje. Braća su Cereri dali površinu Zemlje za vlast. Pluton je vladar podzemlja, koje se zove Had, kao i u grčkoj mitologiji. Njemu dolaze duše mrtvih. Prikazivan je uz psa Kerbera, sa štapom i sa kacigom koja ga čini nevidljivim.
Venera, boginja lepote i ljubavi, poželela je da pronadje ljubav za Plutona. Poslala je svog sina Amora da ispali čarobnu strelu ljubavi prema Plutonu. Pluton je bio pogođen i zaljubio se.
Perzefona je bila na Siciliji, na ostrvu koje je njena majka volela. Igrala se sa nimfama, brala cveće. Iz vulkana Etna došao je Pluton i odveo ju u podzemlje (Had). Pluton je Perzefoni bio stric, i ona se udala za njega i postala kraljica podzemlja. Cerera je prešla Zemlju uzduž I popreko tražeći svoju ćerku. Pluton je odbijao da pustiti svoju ženu. Na kraju je napravljen dogovor - Perzefona će ostati šest meseci kod njega, a šest kod majke.

“Kad gledate snagu, kad gledate volju, kad gledate energiju u čoveku ona prinovna energija sa kojom se budimo, sa kojom razmisljamo, sa kojom krećemo možda u prvi okršaj- to je Mars. Kada se organizujemo, kada planiramo dan, energija koja upravlja našom svešću i organizacionim delom naše ličnosti je Sunce. Mada naravno ne smemo u svemu ovome zanemariti ni upliv Merkura, koji opet ima dve strane: jedna okrenuta ka svesti, druga ka podsvesti jer je Merkur i Hermes pa ima dvostruki simbol. A ako posmatramo istinsku volju koja je duboko u nama, videćemo da ta istinska volja koja traži preobražaj, promenu, nije Sunce, da je ta volja Uran i ako Uran predstavlja istinsku volju u čoveku pitaćemo se šta onda predstavlja Pluton? Pluton predstavlja bukvalno najjaču energiju koja se nalazi u nama, energiju koja je zarobljena u našem nesvesnom, energiju koja se fizički nalazi u donjem kičmenom pršljenu pa je zato i zovemo kundalini energijom, energija libida, ali ta energija je apsolutno pokretač za sve jer u trenutku kada se nadjemo sa nekom velikom životnom opasnošću, u trenutku kada dobijemo snagu koju ne verujemo da posedujemo upravo tada zahvaljujemo Plutonu jer Pluton nam je iz podsvesti dao ono što smo rodjenjem već dobili a što je negde u nama…” Peđa Radović

21. i 22.juna 2022.godine tranzina Venera će doći do trigona prema tranzitnom Plutonu iz znaka Jarca.
Astrološki posmatrano, ovaj tranzit ukazuje na fatalnost, “uletanje u zamku”, sudbonosno prepoznavanje trenutka i potrebu za izvršenjem i pokoravanjem svakog principa zarad apsolutne ljubavi koja je počela, možda, i daleko pre nego što možemo da je pamtimo. Ovo su dani u kojima ni sebi nećete priznati zašto se toliko fizički menjate i privlačite pažnju druge strane. Označava i posesivnost ili opsednutost nekom osobom (bez obzira da li je druga strana i fizički prisutna). Označava i dvoje ljudi, koji su se ponovo rodili, ponovo sreli ... kako bi po cenu smrti ostali zajedno do kraja. Ovaj aspekt označava i realnost, neosetljivost, sporost itd. može ukazati i na nasilje od strane nadredjenih ili prijatelja (suptilno ucenjivanje, podmetanje, pipkanje, zavodjenje, zlostavljanje ...). Kakogod, narednih dana, seksualnost je izražena, ali i suptilno odmeravanje moći, pozicije i snage izmedju partnera. Narednih dana neko, vama do sada nevažan, može toliko "odneti" vaše pažnje da zaboravite na stvarnost i povučete se u neki svoj duboki svet, skriven od svih ostalih. Jer niko ne bi razumeo ni zašto, ni koga ste birali.

“I sve što je životinjsko dakle, praiskonsko, nagonsko, u kakvom muškarcu, žena sad mrzi, pa čak i muškarac, jer ličnost ova, nikako ne može da prihvati životinju u sebi, životinju od koje zazire i beži, hoće da je omalovaži, pa ovo, što je samo osećanje, počinje da oblikuje svest. Što je ličnost bliža animalnom, sve dalje beži, pa ova beskrajna disharmonija energije, koja ne može da nađe svoj put ka lepoti i emociji i svemu što je čulno, okrivljujući životinju u sebi i snagu strasti, okrivljuje sebe, ne znajući da će se iz toga roditi osećaj krivice, onda kada želi da utoli glad libida. Krivnjom će nesvesno sebe kažnjavati i postati na kraju, strah od iskustva, od iskušenja, od zova prirode. A sve to samoću rađa, dugo iščekivanje na ljubav ili defloraciju, od koje često, ako ne u svesnom, onda iza njega, strah živi. I naravno da svest, uprkos potisnutom strahu, defloraciju prihvata... Da, ovo je istina svakako, jer ova Venera, da bi, sad osuđena, doživela potrebu, koju čovekova svest mrzi, a potom i osećanja i lepota, ne znači i to, da sve ono što je u čoveku čulno, nije sad zavedeno, omamljeno, pa tako, iako pod prisilom omame, jedne magnetične snage, energije i strasti, upravo se samoj čulnosti čini, da bi dosegnula maksimum radosti, da sad mora da prihvati tu hipnotičku snagu energije, od koje zazire, sve ono, što čulnost obmotava, ali ne i ona, koja baš tu energiju izazovno mami..” Goran Milekić

S druge strane, biće ovo vreme kada će se konačno prekidati i odnosi koji su "truli" već neko vreme. Ne samo na ljubavnom, već i prijateljskom planu. Ne, ovaj aspekt u tranzitu, ne označava kraj ljubavnicima, ne označava rastanak i ne označava samo agoniju. Kao najdublji iskonski nagon koji neko može osetiti, Pluton će pokrenuti metamorfozu dosadašnjih emocija ka dubljem spajanju i možda za neke, iracionalnom usmerenju od drugoj strani ka nama samima.

“Kao i u svim kućama koje su po svojoj prirodi kardinalne, Pluton u desetoj kuči ili u znaku Jarca predstavlja fazu u kojoj se čitav period ili ciklus evolutivnog razvoja približio samom kraju, a drugi upravo započeo u nedavnoj prošlosti. Ovaj evolutivni razvoj može se primeniti isto tako na zemlje kao i na ljude”. J.Green

Ovo je aspekt pokušaja realizacije odnosa, ugovaranja „spoja“ na kome bi se sve završilo varnicama, strašću, olakšanjem i ne tako dramatičnim rastanku. Ali, nema ovde dovoljno hrabrosti muška strana da započne bilo šta, a ženska strana je gotovo nezainteresovana onim ko se nudi.

Znači odustajemo i pre nego što je počelo? Naravno da ne. Natalna karta, vaš lični horoskop je daleko više od dnevnog, mesečnog tranzita. Kakav god bio tranzit, ili natalna karta, dajte sebi, danas – sutra – preksutra, baš pod ovim aspektom, šansu da se oslobodite, pronadjete, promenite, zanesete, posvadjate, pa mirite, pa ... živite.