Retrogradni Merkur u znaku Vodolije od 30.januara do 21.februara 2021.godine

autor: Jovana Bogoslovov
tekst objavljen januara 2021.god


Merkur se oko Sunca okrene jednom za 88 dana. Od jednog do drugog izlaska Sunca na Merkuru prođe 176 dana (na Merkuru dan traje duže od godine). Prečnik Merkura je 4879 km. Dnevna temperatura na Merkuru je 430 °C. Noći su hladne i temperatura se spušta do -180°C.
U rimskoj mitologiji, Merkur je doveden u vezu sa grčkim bogom Hermesom i germanskim Wotanom.
Predstavlja glasnika bogova, i boga trgovine i profita. Njegovo ime se vezuje za latinsku reč merx ("roba"). Prema njegovim najranijim oblicima, povezan je sa etrušćanskim bogom Turmsom, ali većina njegovih karakteristika i mitova su pozajmljeni iz grčke mitologije, a odnosi se na Hermesa.

Merkur simbolizuje razum, intelekt, moć rasudjivanja, veštinu govora, pokreta pisanja, izražavanje, trgovinu, puteve, rodjake, decu, komšije, banke, škole, učenje, saobraćaj i posredovanje. Primarna funkcija Merkura je razmišljanje i koordinacija. Merkur je zaslužan za brzu percepciju, mentalnu fleksibilnost i uopšteno moć prilagođavanja. On ukazuje na intelektualni i mentalani razvoj.

“I on signifikuje divinaciju i proročanstva proroka, razum, govor i sporazumevanje i priče i njihovo pamćenje. Takođe, mudrošću, verom i lepotom učenja, otrinom karaktera. I intelektom i literaturom i filozofijom i darom znanja; takođe i aritmetikom i geometrijom i merenjima visokih i nebeskih stvari. Čak i mudrošću zvezda.” Abū Ma'shar


Merkur vlada analitičkom inteligencijom (za razliku od Jupitera koji simbolizuje kreativnu inteligenciju). Sam termin Inteligencija predstavlja mentalnu karakteristiku koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodljivost na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova, i korišćenja znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipnonagonsko ponašanje, niti učenjem stečene navike, veštine i znanja. Merkur simbolizuje dalje i čulo mirisa. On predstavlja i novac i trgovinu (platni promet).
Potpomaže i razmeni ideja i slobodi u komunikaciji. Dakle, Merkur opisuje i način na koji se informišemo, i povezujemo stvari, pa i kako se uključujemo u neku ulicu ili na neki put.
Vlada i kretanjem i pomeranjem, pa i pomeranjem zemljinih ploča - zemljotresima.
Vlada i svim lančanim reakcijama, pa i lančanim sudarima.


Od danas je tranzitni Merkur retrogradan u znaku Vodolije.
O retrogradnom Merkuru pišem tri puta godišnje. Zbog retrogradnog hoda Merkura saobraćaj nije stao, komunikacija nije prekinuta, ugovori nisu prekinuti, berza nije propala....ali je sve otežano, mnogo otežano.
Retrogradni Merkur u znaku Vodolije, ovih dana unosi zabunu oko toga šta je stvarno, šta nije. Mnoge vaše reči se tumače pogrešno, ali i vi tumačite gotovo svaku situaciju ili reč pogrešno. Nema mnogo logike ovih dana, niti ima razumnih situacija.
Možda i jeste glavni zadatak, upravo sada, prihvatanje i nerealnih stvari ili jednostavno korišćenje mašte (improvizacija) i taktike u službi svakodnevnice.
Kao i svaki put kada je Merkur retrogradan, presnimajte sve sa svog računara na disk i pazite da ne izgubite važna dokumenta.

Ako želite da vam objasnim najbliže šta to znači daću vam nekoliko smernica:
Ukoliko vozite desnom trakom, tokom retrogradnog Merkura, u trenucima zbunjenosti, možete preći u levu traku.
Ukoliko pišete desnom rukom, imaćete osećaj kao da pišete levom rukom.
Ukoliko ste ukucali poruku - proverite da li je poslata - da se ne ljutite bez razloga na onog ko nije "odgovorio".
Ukoliko planirate putovanje, na granici će vam reći da vam nedostaje jedan papir.
Ukoliko spremate ispit, učite od zadnje lekcije.
Ukoliko plaćate račun i vadite "crvenu" pripazite da umesto 1000RSD prodavcu ne date 50EUR.
Ukoliko podešavate budilnik na subotu 30.01.2021 u 9am, časovnik se neće oglasiti jer ste omanuli godinu i ukucali 30.1. 2020. u 9am.


Kao i uvek,
u retrogradnom hodu Merkura, obratite pažnju na komunikaciju i saobraćaj. Ovo je introspektivni period, praćen nestabilnošću kako misli, reči, tako i finansija.
Na ličnom planu u narednim danima je neophodan oprez: prilikom potpisivanja dokumenata (PRIPAZITE ŠTA POTPISUJETE!), sklapanja ugovora, putovanja, bezpotrebnih troškova NA STVARI KOJE NISTE NI DOBRO VIDELI, kupovinu preko posrednika ili internet. Klonite se nesporazuma, spletkarenja, ogovaranja. Kašnjenje dokumenata, pisama, poruka i plate je moguće. Odlaganja određenih ugovora, putovanja, problema prilikom izdavanja dokumenata, grešaka, problema u saobraćaju.


“Dvadeset i peta konsideracija je, da li je planeta koja je signifikator retrogradna ili stacionarna pred retrogradnost, jer tada oznacava podvale i štetu, neslaganje, protivrečnost i nazadovanje uz štetu; ipak, ako je stacionarana, nije tako loša kao kada je retrogradna. Jer, ono prethodno o šteti označava sadašnjost i postojeće stanje. Ali, stacionarnost obeležava ono što je prošlo i gotovo.” Gvido Bonati, “146 konsideracija”, prevod Bojan Šojić


Kakve god imali ideje ili planove u narednim danima (a ne sumnjam da ćete ih imati na pretek), realizacija će nedostajati.
Zaboravnost i strahovi mogu obeležiti ovaj period, ali i pisanje ili razmišljanje o svim stvarima koje su bile aktuelne nekad davno. Obnavljanje komunikacije sa "bivšim poznanicima ili prijateljima", ispravljanje nesporazuma iz prošlosti i otkrivanje novih identiteta osoba koje vas okružuju.
Kratko i jasno, plaćajte zaostale račune (ali prvo proverite istinitost iznosa), bavite se poslovima koje znate, nikako se ne upuštajte u prazne priče, ogovaranja, pomaganja i sl. Ne umišljajte stvari, ne donosite zaključke, ne šapućite, ne njuškajte… jer ćete možda naći ono što niste tražili, a nikom nije od koristi. Koju god informaciju da sada dobijete, šta god da odlučite … kasnije vam neće biti od koristi.
Ne kupujte ništa novo od tehnike, prodajte sad automobil ukoliko ima feler, pa posle vidite gde ćete da se sakrijete kada vas pojure. Položite stari ispit. Pripazite na mobilni telefon, čuvajte se kradja i nesporazuma.

.