Retrogradni Pluton 2017.godine
__________________________________________________________________________________
piše: Jovana Lučić Gajić, tekst objavljen februara 2017.godine
e-mail: jovanalg@yahoo.com, skype: joanna.lucic.gajic, viber/mob: +381 61 1950953

“Na pola našeg životnog puta, Nadjoh se u šumi gde tama prebiva, Jer noga sa staze prave zaluta…
Ah, teško je reći mučninu što skriva, Ta šikara šumska gusta, Na koju i pomisao strah izaziva.
Tako je mučna da je šala smrt pusta, Al’ da bih kaz’o šta se tu zgodi, O drugom će zboriti moja usta...“  Dante Alighieri, “Pakao”


Pluton je rimski bog podzemlja, grčki bog Had. Samo ime Pluton znači "bogat", a dolazi od grčke reči ploutos – "bogatstvo". Grci su Hada takodje zvali Pluton, Druga Plutonova imena su i Pluto, Dis Pater i Ojbulej.
Pluton je sin Ops i Saturna, brat Veste, Junone, Cerere, Jupitera i Neptuna, unuk Cela I Terre. On je stariji od svoje braće, i mlađi od sestara. Kad je Jupiter postao kralj, zavladao je nebom, svetom. Neptun je dobio more, a Pluton podzemlje. Braća su Cereri dali površinu Zemlje za vlast.Pluton je vladar podzemlja, koje se zove Had, kao i u grčkoj mitologiji. Njemu dolaze duše mrtvih. Prikazivan je uz psa Kerbera, sa štapom i sa kacigom koja ga čini nevidljivim.
Venera, boginja lepote i ljubavi, poželela je da pronadje ljubav za Plutona. Poslala je svog sina Amora da ispali čarobnu strelu ljubavi prema Plutonu.Pluton je bio pogođen i zaljubio se. Perzefona je bila na Siciliji, na ostrvu koje je njena majka volela. Igrala se sa nimfama, brala cveće. Iz vulkana Etna došao je Pluton i odveo ju u podzemlje (Had). Pluton je Perzefoni bio stric, i ona se udala za njega i postala kraljica podzemlja. Cerera je prešla Zemlju uzduž I popreko tražeći svoju ćerku. Pluton je odbijao da pustiti svoju ženu. Na kraju je napravljen dogovor - Perzefona će ostati šest meseci kod njega, a šest kod majke. Prema grčkoj mitologiji Plutos je bio bog bogatstava koja dolaze iz zemlje, žitarica, rudnog blaga i svog korisnog bilja, sin Demetre i Iazoa."Retrogradni Pluton u vezi sa četri prirodne faze razvoja označava to da polovina čovečanstva ne prihvata status quo i da će istraživati svoje trenutno stanje ne bi li duboko promislio o svojoj prirodnoj fazi ili o nivou razvoja. Ovaj proces uzima u obzir kolektivnu evoluciju za sve četri faze ili nivoa razvoja...
Retrogradni princip stvara reakciju povlačenja od trenutne životne situacije, od društvenih i kolektivnih odredjenja, očekivanja i pritiska da se životu odazivamo na konformistične načine. "
 Jeff Green


20.aprila 2017.godine tranzitni Pluton će promeniti pravac
 i krenuti retrogradnim hodom kroz znak Jarca. Retrogradni hod Plutona je uvek intenzivniji nego direktno kretanja ove planete. 

Snažan i intenzivan prodor u podsvesno se već oseća ovih dana, ono što smo mesecima „gurali pod teph“ dolazi na red. Osvešćenje zaboravljenih emocija gneva, besa, strahova i potreba da se kontroliše svaki segment života, sada su na redu. Upravo ovim hodom „unazad“ svako od nas će se suočiti sa zaboravljenim ličnim resursima i pokazati svesno ili nesvesno, snagu u nastojanju da prevaziđe dosadašnje probleme. Preispitivaće se skriveni motivi partnera, okruženja, poslovnih saradnika. Istraživaće se svrha dosadašnjih modela našeg ponašanja, razmišljati se o poslu, ostvarenoj poziciji i menjati se principi i prioriteti.  Snaga oporavka i regeneracije sada je najjača. Pod ovim tranzitom, je najlakše suočiti se sa najdestruktivnijim, skrivenim, ličnim nastojanjima. Ako naglo ostavite cigarete, prekinete odnose koji su trajali godinama, hrabro ostavite poziciju koja vam je bila teret, učinili ste pravu stvar, jer svakako ste ostavili ono što nije valjalo. 

Ukoliko niste svojom voljom, Pluton će sve navedeno “oteti na silu”. 

"Kako se Pluton sporo krece, obicno je tokom njegovog tranzita posebno naglasen jedan kvadrat natalne kuce. Taj ce kvadrat biti pokazatelj eventualnog doprinosa pojedinca njegovom vremenu. Stavise, kada Pluton predje preko nekog Ugla natalne ili solarne kuce, od pojedinca se trazi da preciznije odredi prirodu svoje sudbine i svoj drustveni cilj. Svaka planeta dotaknuta Plutonom u tranzitu predstavlja ce poziv na novi poredak stvari sto se tice licne upotrebe te planete. Pluton uvek zahteva. 
Uran insprise « spolja », Neptun apsorbira ili raslojava, ali Pluton zahteva renesansu, reintegraciju na nove puteve i svesno samopozrtvovanje. 
Natalna (ili solarna) Kuca u kojoj se nalazi natalni Pluton pokazace kako ce se pojedinac suociti sa kolektivnim mentalitetom svoga vremena i njegovim zahtevima. Polozaj u kuci nece oznacavati licni odgovor na te izazove, nego vise vrstu odgovora koja je pojedincu moguca. 
S druge strane, polozaj u kuci tokom tranzita oznacit ce na koji ce nacin osoba najbolje odgovoriti na trenutne drustvene zahteve... 
Uran, Neptun i Pluton ne predstavljaju uobicajene pokazatelje ljudske prirode, onakve kakve je mi sada poznajemo. 
Ove tri planete mogu biti retrogradne gotovo pola godine; njihova retrogradnost dakle, moze imati samo uopsteni znacaj. Najvazniji trenuci ce biti trenuci menjanja pravca kretanja: iz direktnog u retrogradno i obratno. 
Iskustvo je dosad pokazalo da se upravo pre nego neka planeta postane retrogradna ili ponovo direktna stvari ubrzavaju, stizu do kriticne tacke. Dok su indikacije Urana uopsteno nagle i nasilne, pod Neptunom je akcija podmukla i cesto nevidljiva u datom trenutku. Sto se tice Plutona koji u jednom znaku ostaje od 13 do 30 godina, on obicno potice opsesivne ideje i instinkte moci u pojedincu" Alexander Ruperti, "Cycles of Becoming"

Rodjeni u prvoj dekadi kardinalnih znakova (Ovan, Rak, Vaga i Jarac) su okončali svoje dane drame. Sada imaju šansu za oporavak. 
Rodjeni u drugoj dekadi kardinalnih znakova su od 2008.godine do sada izdržali (Jarac) najtezi udar, i ovaj tranzit mogu zapamtiti kao jedan od najtežih perioda u životu.

Gubitak kontrole nad svakodnevnicom ili neko gubitak najbližih članova porodice. Odlučnost da se ostavi, izreže sve staro i po cenu svega krene iz početka, putem kojim do sada niste išli. Snaga koja će se naći i mraku, u mrtvom, unišenom i hrabri korak dalje. Biće ovo dani u kojima će gotovo svako naći nadljudsku snagu, energiju, pokazati  inat, prkos i instikt predatora, ubice samo su deo opisa ovog aspekta. 
Postaćemo "lovac" koji odbija da učestvuje u borbi, ako nije unapred siguran da će dobiti bitku. Čak i kada loše procenimo situaciju, istrajavaćemo u nameri do kraja i pobedićemo staro.