Mesec u konjunkciji sa Saturnom

autor: Jovana Bogoslovov
tekst objavljen 18.novembar 2020.god


Mesec simbolički predstavlja dušu. Smatra se najvažnijim nebeskim telom, zbog svog uticaja na um i emocije. Oslikava način na koji doživljavamo svet i povezujemo se sa njim.

Oslikava primarni ženski princip. Upravlja osećajima, i izrazava potrebu za spontanošću i udobnošću jer se plaši. Svi su strahovi sazdani u Mesecu (druge planete modeliraju kako će se ispoljiti). Svaka trauma je sadržana u Mesecu. Mesec voli noć i intimu, kuću, pa tu i traži tačku smirenja.

Mesec upravlja rodjenjem. Takođe predstavlja majku, ženu, kao i ćerku kad se uda i postane majka. kao i vrstu odnosa koju sa majkom (pa dalje is a ženom i ćerkama) gradimo, kao i samo blagostanje porodice, poreklo, odgoj i sve ostale faktore koji imaju dubok uticaj na psihologiju i život osobe.

Vlada početkom života i dešavanjima do 04.godine kao i osećajima iz prenatalnog perioda. Vlada i dvadeset i četvrtom godinom kao i šezdeset i šestom godinom.
Vlada i podsvešću i snovima. Predstavlja um, emocije, pranu, vodu i tečnosti.
Predstavlja i hranu, kao i materijalne potrebe i egzistenciju samog natusa.

Položaj Meseca u natalnoj karti pokazuje način na koji osoba misli i oseća, njene/njegove važne teme u životu i njegov odnos sa spoljnim svetom.

"Ćandra je voden i vazdušast u konstituciji (kapha i vata), intuitivan je i ima okruglo telo, svetlo lice, piskav i prijatan govor, promenjive je i ćudljiv." Parashari 3.24.

Dobro postavljen, u znaku, kući i aspektu ukazuje na veliku duhovnu snagu i pomaže u prevazilaženju poteškoća u životu. Oslikava i mentalnu i psihološku stabilnost, dobru koncentraciju i uslov za blagostanje i emocionalno zadovoljstvo.
Loše aspektovan i položen Mesec obično oslikava emocionalne poteškoće, mentalne, psihološke ili zdravstvene probleme.
Aflikovan Mesec može se ublažiti meditacijom i raznim drugim duhovnim veštinama ili životom u izolovanijim i mirnijim sredinama.

Saturn simbolizuje dogme, statiku, ograničenja i smrt. Vlada kolenima i zglobovima, starinama i ozbiljnošću. Saturn predstavlja dugovečnost, starost, koncentraciju i meditaciju.
Saturn predstavlja i štednju, disciplinu kao i svaku vrstu ograničenja; naporan rad, služenje i poniznost, terajući tako osobu da se suoči sa sopstvenim slabostima i negativnijim sklonostima. Dakle, simbolizuje i robovlasništvo, tiraniju i patnju. Predstavlja i podvale, laži i manipulacije koja se otkrivaju kroz vreme.
Pozicija Saturna u kući, znaku i aspektu, u natalnoj karti, ukazuje na scenarija dogadjaja i oblasti u kojima će biti najviše borbe i poteškoće.
Ukoliko je Saturn dobro postavljen, ukazaće na sposobnost da osoba izdrži teškoće, dalje spremnost za naporan rad, osećanje odgovornosti, ozbiljnosti ili samodiscipline.
Aflikovan i loše postavljen Saturn ukazaće sa druge strane na poteškoću u suočavanju sa odgovornostima, ili pokušavaj da se iste izbegnu, što će dovoditi do još većih patnji i stradanja.
Aflikovan i loše postavljen Saturn ukazuje i na depresiju, usamljenost, osećanja odbačenosti, izigranosti i izolacije, zavisnost i hronične bolesti.
Serija životnih razočarenja i frustracija najčešće će dalje voditi u izolaciju, ili odricanje od ovozemaljskih dobiti (bez obzira da li su društvene, materijalne ili emotivne), pa i traženju smisla i zadovoljstva u duhovnosti. Njegovu “zlokobnu energiju” može ublažiti post, nesebično pomaganje drugima, izolacija i meditacija ili molitva.

Upravo je na nebu aktuelna aplikaciona konjunkcija tranzitnog Meseca prema Saturnu. Ovaj aspekt se smatra jednim od težih, ako izuzmemo konjunkciju Marsa prema Saturnu. Ono što je danas bilo, vaš um će tokom noći preživeti.
Na nekom konkretnijem planu, ovo bi bila i slika prazne, velike kuće, u kojoj su svi ukućani sabijeni u dnevnoj sobi.
Ovo je slika i spavača, baš onih koji se teško, ranom zorom bude iz sna u koji ih je namamio umor, film ili knjiga pre par sati.
Ovo je slika i tako živog sna, da niste sigurni da li je uopšte bio san. San vas u crnoj haljini, kako preko desnog ramena vidite lice voljene osobe, i osetite lagani poljubac u desno uho, a onda ta osoba nestaje.
Mesečeva aplikaciona konjunkcija sa Saturnom u kardinalno zemljanom znaku Jarca, danas ipak ukazuje na sukob između nesvesnih težnji i najdubljih želja, sa jedne strane i životnog iskustva і obaveza sa druge. U prepodnevnim satima optimizam mora biti ograničen i sabijen u ćošak. Nekom će teret svakodnevnice pritisnuti dušu i doneti osećaj po ko zna koji put da ste baksuz koji trpi i da vam sudbina nije ni bila naklonjena. Neispunjene nade ili odglaganje susreta, može danas uneti nemir.
Kvadrat prema Marsu oslikava stanja snažnih uzbuđenja і emocionalne і fizičke napetosti, koji se danas brzo mogu smenjivati sa periodima pasivnosti і apatije. Jake želje і zahtevi za brzom samorealizacijom, izazivaju tiho, ali postojano, unutrašnje vrenje, tako da, kada za to dođe trenutak, čak і beznačajni povodi mogu da rasplamsaju veliku vatru. Najčešće područje unutrašnjih borbi je područje intime. Potisnuta agresija ima za posledicu danas stomačna oboljenja i psihičke neprijatnosti.
Konjunkcija Meseca prema Plutonu, danas ukazuje na oslanjane na instikt. Ovo je naročito slučaj u emotivnim vezama. U njima nema sredine, niti kompromisa, sve je isključivo zasnovano na simpatiji і antipatiji. Opsednutost nekom osobom, danas aktivira strah od gubitka, pa se čine vanredni napori da se veza održi po svaku cenu. Ovaj strah od gubitka і od ugrožavanja, poneka dovodi do aktiviranja potrebe za kontrolom і dominacijom nad drugima, što jedino vodi osiguranju veze.
Ovakav pristup drugim ljudima neminovno vodi snažnim emotivnim krizama, čiji je cilj da iz korena promene dotadašnji model emocionalnog reagovanja, koji je ponekad і delo nasleđa. U odnosu sa bližnjima, danas ispoljavate žestoke emocije. Posedujete snažne odbrambene mehanizme, koji Vas uspešno štite od neželjenih promena. Ukoliko je reč o mehanizmu potiskivanja, і kada su u pitanju emocije, onda “opruga” kad-tad puca і dolazi do žestokih erupcija, koje se ne mogu obuzdati ni kontrolisati.

Verovatno ste usamljeniji nego ikada, neshvaćeni i da ste u zajednici ili vezi. Verovatno ovih zadnjih dana razmišljate o greškama iz prošlosti, propuštenom vremenu, prilikama, ne prilikama.
Tranzitni Mesec će biti u istom znaku sa Saturnom, pa će jos i sutra obeležiti svojevrsni zaborav, blokada, prepreka, vraćanje na staro ili strah. Prosto se nećete naći ni sami sa sobom i da hoćete. Ukopani u trenutku, zamrznuti u vremenu, pogledaćete se jednog od ovih dana u ogledalo i ... znaćete da možete daleko bolje.