Dobrodošli na zvaničnu stranicu astrologa Jovane Lučić Gajić
e-mail: jovanalg@yahoo.com, skype: joanna.lucic.gajic

Tranzitni Mars u znaku Jarca i Vodolije 2018.godine
od 17.marta do 15.novembra 2018.godine
piše: Jovana Lučić Gajić
, tekst objavljen decembra 2017.godine Mars je četvrta planeta po udaljenosti od Sunca i druga najmanja u Sunčevom sistemu (iza Merkura). Dobila je ime po rimskom bogu rata Marsu. Kod starih Latina pominje se Mavors, Grci ga nazivaju Ares (Bog rata), a nekad i Pyroeis ( ”onaj koji lako plane”). Takođe se naziva i „Crvenom planetom”, jer na površini preovladava gvožđe oksid koji planeti daje crvenkastu boju.  Mars je terestrička planeta sa tankom atmosferom, i površinskim odlikama koje podsećaju na Mesec:  udarni krateri, i na Zemlju:  vulkanske kupe, doline, pustinje i polarne ledene kape. Period rotacije i godišnja doba na Marsu su takođe slična onima na Zemlji, a sličan je i nagib ose rotacije planete koji uslovljava godišnja doba. Prosečna udaljenost Marsa od Sunca je približno 230 miliona kilometara, dok je period revolucije oko Sunca 687 zemaljskih dana. Godina na Marsu ekvivalentna je 1,8809 zemaljskih godina (tačnije 1 godina 320 dana i 18,2 sata).
Njegova dnevna dominantna pozicija je u Ovnu, a noćna u Škorpiji. Egzaltiran je na 28˚ Jarca, u padu je na 28˚ Raka; u izgonu je u Vagi I Biku.

Prosečna dnevna brzina kretanja Marsa je 00˚ 31”. Na svakih 26 meseci, tranzitni Mars menja pravac kretanja i zadržava se oko 80 dana u retrogradnom hodu.

Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja. Oslikava i pravac, osnovni princip energije, mlade I jake muskarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svadje, energiju  i prenos energije. Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.
Sam simbolički prikaz Marsa oslikava krst iznad kruga (ili krug iznad koga se nalazi strela koja je okrenuta u desno pod uglom od 45˚), dominantnu osobinu čoveka „koja se zagnjurila u materiju“. Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu. Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor. Samopotvrdjivanje, samoispoljavanje i muškost, koje simbol Marsa podrazumeva, mogu da se potvde pod Marsovim tranzitom. 

“Mars je muška, noćna planeta, po prirodi vrela I suva, kolerična I furiozna, ne baš srećna zbog svoje teške, svadljive prirode, donosi razdore i sukobe svih vrsta.
Kada je dobro postavljen ukazuje na ratne podvige, nepobedivost, hrabrost, subjektivnost, odvažnost, poverljivost, svadljivost. Traži izazov I čast, violentan je, zaljubljen u rat, rizikuje u opasnim situacijama, ne povinuje se I ne opravdava nikome. Zbog pobede spreman na sve, u ličnim stvarima – obazriv.
Kada je loše postavljen: precenjuje sebe, brbljivac koji ne zna za skromnost I iskrenost, ljubitelj svadja, ubistava, pokolja, lopovluka, podstiče druge na pobunu, javne nerede I skandale, drumski razbojnik, ”ide kako vetar duva”, izdajnik, lažno svedoči, nikad se iskreno ne kaje, opscesan, nagao I brzoplet, nehuman, nezahvalan, ugnjetava druge, prevarant…”
William Lilly

Kao što sam već mnogo puta naglasila, Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja, za razliku od Venere koja simbolizuje harmoniju, nežnost, moć primanja, odgovora, moć davanja ljubavi kao i sistem vrednovanja. 

"U astrologiji važi, da malefičnost Saturna jedino Jupiter može adekvatno da ublaži. Na sličan način, malefičnost Marsa je jedino Venera u stanju da ublaži. U mitološkoj priči o Aresu, jedino je Afrodita tj. Venera, mogla da suzbije Aresove krvožedne porive te da ga zavede i da se jedno drugom podare u strasti." Bojan Šojić


Mars označava mlađe ljude, obično one kasnim dvadesetim godinama ili ranim tridesetim godinama. 

„Ako nauči tu da se pokreće i orjentiše, uprkos bolu koji telesno podnosi, izvućei će velike dobitke, i možda će se osamostaliti. Ali ako se tu oseti gospodarom, ona postaje igračka u rukama drugog čoveka. Simbol se stilizuje i u koplje i štit Hada, što opet odgovara bogu rata Marsu“. J.Dethier


17.marta, tranzitni Mars ulazi u znak Jarca.
Planeta akcije, snage i energije ulazi u znak, svoje egzaltacije, svog ushićenja i preterivanja. Da, ovaj Mars će postati nemilosrdan, lišen bilo kojih osećaja kada treba da sprovede svoje namere i želje u neposrednoj okolini. Postaće i egoističan i nemoguć da se zauza u trenucima kada se usresredi na materijalne ciljeve ili neku osobu. Postaće i okrutan i sebično ambiciozan.
Mars na ulasku u znak, doprineće snagom svog položaja, na individualnom planu, energiju da se pozabavimo ličnom pozicijom, uspeh i ambiciju u oblasti privrede і društva, te koncentrisanu energiju u cilju istrajnosti na profesionalnom ili ličnom planu. S druge strane, otežaće komunikaciju sa nadredjenima, doneće probleme sa kostima, reumom i zubima.
Mars u Jarcu se ne bori “oružjem”, bori se golim rukama i čistom snagom. Pa je baš ovaj tranzit Marsa, stvarna prilika da se iskoristi svaki resurs, svako iskustvo, kako bi se došlo do cilja, ako treba i silom.
Svest o odgovornosti і dužnosti kao і organizacija dugoročnih poduhvata, biće naglašeni. Zahvaljujući metodičnosti, doslednosti, praktičnosti і samodisciplini, izgledi na uspeh su sada veoma dobri. Ali, samo dobar strateg će sada dobiti bitku za bilo koji segment života za koji se borite. Dakle, razvijajte strategiju. 
Sada je neophodno strpljenje, jer ćemo biti naterani da čekamo, kako bi realizovali bilo šta što smo započeli, ili na čemu radimo već duže vreme. Nema sada, mesta neosnovanoj poletnosti, nema terena za spontanosti. Pa ako krenete ovakvim tempom, teško da vas neka nepredvidjena situacija može “isterati iz takta” i poremetiti krajnji rezultat “bitke koja se vodi”.  Znači planirajte, taktizirajte, ne zatrčavajte se, čekajte i ne odustajte!

Ako želite da znate gde će u vašem slučaju sve realizovati, pogledajte koje polje aktivira Jarac u ličnom horoskopu, i kojim poljima vlada (gde su Ovan i Škorpija).


Gotovo, nekoliko dana nakon ulaska u znak Jarca, Mars će doći do konjunkcije sa Saturnom 1. I 2.aprila 2018.godine. Ovo je veoma važno vreme za sve. Ukoliko se niste pozabavili svojim dugovima, pravnim ili pozicionim problemima, sada ćete to uraditi na silu. Tranzitni Mars u fazi promene pravca kretanja (stacionarno retrogradnog hoda) na Saturnu doneće sukob, rat, svadju, rušenje i nasilje.
Na ličnom planu, većini rodjenih u kardinalnim znakovima (Ovan, Rak, Vaga i Jarac), doneće osećaj apatije і potrebu za povlačenjem. Ogorčenje і razočarenje u trenucima donošenja odluka. Osećaj oštećenosti, uskraćenosti і izdaje od strane drugih ljudi. Napuštanje započetih nastojanja, koja su sada і sasvim blizu ostvarenja. Takođe, moguća su і nekontrolisana pražnjenja nagomilane energije u vidu srdžbe ili besa. Ipak, sada je vreme da se seče staro i krene napred!

26. i 27.aprila 2018.godine. tranzitni Mars ulazi u konjunkciju prema Plutonu
. Prisilna potreba da se dominira u svakoj situaciji kreće. Suočavanje sa velikim pritiscima і ograničenjima, od strane dominantne osobe iz neposrednog poslovnog ili privatnog okruženja. Potreba da se stvari і situacije drže pod svojom kontrolom. Opsesivno, brutalno, tvrdoglavo і burno reagovanje u odnosu sa autoritarnim osobama. Neiscrpna snaga i energija. Rast libida i seksualna energija koja može biti kanalisana u daleko ekstremnijoj formi poput nasilja. Čvrsta rešenost da istraje u najrizičnijim i najopasnijim namerama. Bes, gnev, destrukcija, fizička ugroženost. Borba do smrti, borba za preživljavanje.

14. i 15.maja 2018.godine
 tranzitni Mars dolazi do kvadrata sa Uranom iz znaka Ovna i ponoviće se tokom maja još jednom ali na relaciji fiksnih znakova Vodolija/Bik 17.i 18.maja 2018.godine. početkom avgusta i krajem septembra imaćemo isti aspekt, što možete videti na slici iznad.
Ovaj aspekt može uzrokovati nagle eksplozije, neplanirani pucanj, pad u vatru i nemire na kolektivnom planu. Evo i vodje koji oslobadja svoju teritoriju, koji će da ruši staro i donese novo. Nepromišljenost i neočekivana promena smera, sada se očekuje na svakom koraku. Kao i mogućnost atentata na jednog svetskog lidera.

Za primer,
1939.godine tranzitni Mars se dugo zadržavao u znaku Vodolije i ulazio u kvadrat prema Uranu. U vreme promene u direktni hod Marsa iz znaka Vodolije i izlazećeg kvadrata Marsa prema Uranu, 08.novembra 1939. u 21h 20min, u pivnici Bugerbraukeler u Minhenu eksplodirala je bomba. U eksploziji je poginulo osam, a ranjeno 63 ljudi koji su bili prisutni na nacional-socijalističkom skupu koji se održavao. Tu je Hitler držao govor svake godine u isto vreme. Adolf Hitler koji je dva meseca ranije započeo najkrvaviji sukob u istoriji neplanirano je izašao ranije. Eksplozivnu napravu ručne proizvodnje podmetnuo je nemački stolar Georg Elser.Na ličnom planu ovaj aspekt će dati naprasno, samovoljno i nepromišljeno reagovanje. Naglost, usiljenost i nestrpljivost. Opiranje spoljašnjim pritiscima i ograničenjima. Nepredvidjeni dogadjaji sigurno će uticati na gotovo sve dalje planove. Srljanje, brzopletost, ishitrenost, I rušenje postojećih dostignuća. Burni sukobi I napad na šefove, vodje, momke.

Dalje,
napuštajući odgovarni i tradicionalistički znak Jarca, tranzitni Mars 26.juna 2018.godine ulazi u znak Vodolije u kome će se zadržati do 13.avgusta kada će se vratiti u znak Jarca, da bi se opet vratio u znak Vodolije 11.septembra 2018.godine i zadržao se u istom do 15.novembra 2018.godine.

Znači, od 27.juna do 28.avgusta će biti retrogradan.
Mars u znaku Vodolije pokreće ekscentričnost i borbu za slobodu na svaki način. Bitka za humanost kreće kao i potreba za većom slobodom i nezavisnošću u izražavanju svakog dela ličnosti.
Boriti se za druge, za čovečanstvo, bez potrebe za priznanjem, nadoknadom bilo koje vrste i sl. Menjajte sve u sopstvenom ponašanju ili okolini što osećate da “ometa” sreću i progres. Prekršite gomilu svojih individualnih principa i spremajte se za rizik.  To bi bila poruka ovog tranzita.
Mars u Vodoliji ne podnosi rutinu, pa potreba za reformama u svakom segment života mora biti izražena, kako na poslovnom tako i privatnom planu.

“I zato je njegov život uvek avantura i zato tek u riziku on radost nalazi i zato on, tek oseća da živi, a maksimum snage i hrabrosti dobija, kada ceo svoj život na broj stavlja, uvek kockajući sa njim, pa glasno i uvredljivo izaziva Boga i sudbinu na dvoboj.
Ne, ja se ne plašim smrti i poklanjam vam svoj život, on im dovikuje, pa vi radite sa njim, šta god vam je volja, ali hoću da znate da čovek nije tako bedan i jadan, kako ti to, sudbino sveta misliš i da on u sebi, ima dovoljno snage da se naruga svim tvojim tajnama, a pre svega tajni smrti…” G.Milekić, Astropsihologija

Ovo je aspekt Ishitrenosti koju treba dobro kontrolisati. Istrčavanje pred rudu, pucanj, prasak u sukobu sa autoritetom je neizostavan. Privremeno praskanje. Gotovo da ne možemo da predvidimo šta nas može izazvati na težak udar kamena u glavu i naprasnu reakciju jer nam je ugrožena pozicija i sloboda.
Mars u Vodoliji vode originalni “borbeni imupulsi” i nikada ne razmišlja o posledici svojih aktivnosti, jer mu je najvažnije na svetu da je ispravan sam prema sebi. Istina je glavni pokretač, ali i aktivna podrška, koliko god je potrebna, čovečanstvu, grupi ili prijatelju.

Idemo dalje.
Rekli smo da je Mars najaktivnija planeta u Zodijaku i njegova priroda je isključivo da napada, nosi pozare, ratove, štrajkove, terorističke napade i sl. Nenadanim I eksplozivnim dogadjajima vlada takodje Mars. U zemljanim znacima negde nisko, pri zemlji, nesto dole, u Vazdušnim negde visoko i u vazduhu (kombinacija Jarac /Vodolija). Znači napad sa zemlje koji se širi na napad iz vazduha.
Na svakih 26 meseci, tranzitni Mars menja pravac kretanja i zadržava se neko vreme u retrogradnom hodu. 

Ove godine, 27.juna, tranzitni Mars menja pravac kretanja u retrogradni hod sa 09˚ 13” znaka Vodolije, sa zvezde Al Bali (“Al Sa'd al Bula'”) koja ima prirodu Merkura i Saturna. Ova zvezda pre svega oslikava avijaciju, netrpeljivost, ekstremizam ali i prirodne nepogode vezane za veštačka jezera, brane, hidroelektrane i vodu uopšte.
Pred samo retrogradno kretanje Marsa od 12.maja 2018.godine (kako Mars udje u senku), slika stvarnosti će ličiti na spremnost za POVLAČENJE pred NAPAD (kao individualni osećaj ali i konkretni čin izvršitelja, vojske i sl.) i ODBRANU (kao instiktivni princip). Efekat napetosti ili oslobadjanje gneva rašće u narednim danima. Upravo ovih dana se mogu dešavati "napadi iz senke" ili tenzične, konfliktne situacije u kojima se ne vidi jasno šta se ustvari dogadja, ko napada i ko se brani. A prijatelji, kako lični tako i politički, postaće ljuti protivnici.
Na privatnom planu, razlozi za agresiju biće “neprovereni, nesigurni i nejasni” i sve je odredjeno samo pretpostavkama. Poverenje među najbližima će se gubiti. Konflikti na medjunarodno-političkom planu prividno će oslabiti – pred oluju. Na ličnom planu možemo se osećati hronično umorno, iscrpljeno i dezorjentisano kada su odluke u pitanju. U medjuljudskim odnosima i partnerstvu, aktiviraće se "ambijeti" SAVEZNIKA, PROTIVNIKA I NEUTRALNIH POSMATRAČA.

Kako Mars krene retrogradno 27.juna, “napadači” će se aktivirati i situacija će naizgled biti haotična. Zaraćene strane (kako partnerske, tako i medjuljudske) sklopiće pravno prividni mir ili dogovor, posredstvom “pregovarača” ili posrednika – zajedničkih prijatelja. Na žalost, mira neće biti - neće biti ispoštovan dogovor, pa će se krenuti u rat za neko svoje parvo i slobodu. Borbu za oslobodjenje, revoluciju i separaciju.
U ovom periodu, će jači pronaći način da se distanciraju iz “tenzičnih situacija”, a slabiji pronaći indirektno način da reaguju istom merom posredstvom saveznika, prijatelja i sl. Ukoliko se i vi, osećate uznemireno narednog leta, ako trpite agresiju bilo kog tipa, ako ste u neizvesnoj situaciji na bilo koji način, zastanite. Sačekajte. I naravno, mirujte. Ne zatrčavajte se!

Retrogradni Mars u znaku Vodolije pojačaće nemire u grupama, na skupovima, ili u fabrikama
. Upravo u ovim ambijentima možemo da imamo i požare ali i opasnost od terorističkih delovanja i nasilja na stadionima, u halama, podzemnim stanicama i većim aerodromima u metropolama. Nemir i želja da se rešimo prošlosti i okrenemo isključivo ka budućem, može doneti i “napad” slobode i bespotrebno dizanje ruku od stvari koje nam možda i ne smetaju toliko koliko se čine ograničavajuće u ovom trenutku.

Retrogradni Mars će vraćati stare “momke” mnogim ženama koje čekaju ljubav. Vraćaće i partnere sa razlikom u godinama, jačaće preljubu, gradiće odnose bez realnih planova, uletaće u stare nekada započete veze… svadjaćemo se, mirićemo se, a od jula i menjati sa daleko više hrabrosti sve ono što nikad nismo smeli.
 


Jovana Lučić Gajić
 je rođena u Beogradu 1974.godine. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uredjivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. 
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "Đuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27". 
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima redovne astrološke emisije na Televizijama u regionu.  
Sa klijentima uživo ili skypeom radi utorkom i četvrtkom.

e-mail: jovanalg@yahoo.com
mob/viber: +381 61 195 0953