IMG-LOGO


Početna strana Tranziti planeta

Tranzitni Mars u znaku Škorpije
piše: Jovana Bogoslovov, objavljeno: oktobra 2021.godine

Mars je četvrta planeta po udaljenosti od Sunca i druga najmanja u Sunčevom sistemu (iza Merkura). Dobila je ime po rimskom bogu rata Marsu. Kod starih Latina pominje se Mavors, Grci ga nazivaju Ares (Bog rata), a nekad i Pyroeis ( ”onaj koji lako plane”). Takođe se naziva i „Crvenom planetom”, jer na površini preovladava gvožđe oksid koji planeti daje crvenkastu boju. Mars je terestrička planeta sa tankom atmosferom, i površinskim odlikama koje podsećaju na Mesec: udarni krateri, i na Zemlju: vulkanske kupe, doline, pustinje i polarne ledene kape. Period rotacije i godišnja doba na Marsu su takođe slična onima na Zemlji, a sličan je i nagib ose rotacije planete koji uslovljava godišnja doba. Prosečna udaljenost Marsa od Sunca je približno 230 miliona kilometara, dok je period revolucije oko Sunca 687 zemaljskih dana. Godina na Marsu ekvivalentna je 1,8809 zemaljskih godina (tačnije 1 godina 320 dana i 18,2 sata).
Njegova dnevna dominantna pozicija je u Ovnu, a noćna u Škorpiji. Egzaltiran je na 28˚ Jarca, u padu je na 28˚ Raka; u izgonu je u Vagi I Biku.
Prosečna dnevna brzina kretanja Marsa je 00˚ 31” a na svakih 26 meseci, tranzitni Mars menja pravac kretanja i zadržava se oko 80 dana u retrogradnom hodu.

Mars predstavlja naš motiv za delovanjem, udove i namere koje hoćemo da sprovedemo u spoljnom svetu.
Predstavlja akciju, agresiju, osvajanje, borbu, rad i napor.
Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja. Oslikava i pravac, osnovni princip energije, mlade I jake muskarce, volju za životom na instiktivnom nivou, bes, ljutnju, svadje, energiju i prenos energije.
Njegova priroda je zlonamerna, vrela i iritirajuća.Sam simbolički prikaz Marsa oslikava krst iznad kruga (ili krug iznad koga se nalazi strela koja je okrenuta u desno pod uglom od 45˚), dominantnu osobinu čoveka „koja se zagnjurila u materiju“.
Samopotvrdjivanje, samoispoljavanje i muškost, koje simbol Marsa podrazumeva, mogu da se potvde pod Marsovim tranzitom.

Mars je muška, noćna planeta, po prirodi vrela I suva, kolerična I furiozna, ne baš srećna zbog svoje teške, svadljive prirode, donosi razdore i sukobe svih vrsta.
Kada je dobro postavljen ukazuje na ratne podvige, nepobedivost, hrabrost, subjektivnost, odvažnost, poverljivost, svadljivost. Traži izazov I čast, violentan je, zaljubljen u rat, rizikuje u opasnim situacijama, ne povinuje se I ne opravdava nikome. Zbog pobede spreman na sve, u ličnim stvarima – obazriv.
Kada je loše postavljen: precenjuje sebe, brbljivac koji ne zna za skromnost I iskrenost, ljubitelj svadja, ubistava, pokolja, lopovluka, podstiče druge na pobunu, javne nerede I skandale, drumski razbojnik, ”ide kako vetar duva”, izdajnik, lažno svedoči, nikad se iskreno ne kaje, opscesan, nagao I brzoplet, nehuman, nezahvalan, ugnjetava druge, prevarant…”
William Lilly

Mars simbolizuje moć inicijative, želju i sposobnost spontanog izražavanja, za razliku od Venere koja simbolizuje harmoniju, nežnost, moć primanja, odgovora, moć davanja ljubavi kao i sistem vrednovanja.

"U astrologiji važi, da malefičnost Saturna jedino Jupiter može adekvatno da ublaži. Na sličan način, malefičnost Marsa je jedino Venera u stanju da ublaži. U mitološkoj priči o Aresu, jedino je Afrodita tj. Venera, mogla da suzbije Aresove krvožedne porive te da ga zavede i da se jedno drugom podare u strasti." Bojan Šojić

Mars označava mlađe ljude, obično one kasnim dvadesetim godinama ili ranim tridesetim godinama.

„Ako nauči tu da se pokreće i orjentiše, uprkos bolu koji telesno podnosi, izvući će velike dobitke, i možda će se osamostaliti. Ali ako se tu oseti gospodarom, ona postaje igračka u rukama drugog čoveka. Simbol se stilizuje i u koplje i štit Hada, što opet odgovara bogu rata Marsu“. J.Dethier

  Tranzitni Mars ulazi u znak Škorpije 30.oktobra i boraviće u njemu do 13.decembra 2021.godine.
  Prelazak Marsa iz znaka Vage u znak Škorpije ukazuje na spremnost da se diplomatija ostavi po strani i rešenost za napad, kontranapad i odbranu. Efekat napetosti ili oslobadjanje gneva rašće u narednim danima. Na ivici diplomatičnosti i kontrole afektivnosti i primene sile, ovih dana ćemo, lagano popustiti i konačno pustiti agresiju ili energiju da ide u željenom pravcu. Bez ijednog koraka unazad.
  Primera radi, 16.decembra 1940. dogodila se “Operation Abigail Rachel” ili bombardovanje Mannheima, prvo britansko bombardovanje Nemačke.
  Par dana kasnije, u noći izmedju 29. i 30. decembra 1940. Nemačke vazduhoplovne snage izvele su najteže bombardovanje Londona u Drugom svetskom ratu, koje je britanskoj prestonici nanelo najveća razaranja od "velikog požara" 1666, kada su uništene četiri petine grada.
  U to vreme, je tranzitni Mars boravio u znaku Škorpije, gradeći opoziciju sa tranzitnim Saturnom I Uranom iz znaka Bika, napuštajući kvadrat sa tranzitnim Plutonom u znaku Lava.
  Na dan napada na London, dogodio se Mlad mesec u znaku Jarca koji je aktivirao ovu opoziciju gradeći trigon (lako izvršenje) ka Saturnu I inkonjunkciju (destrukciju sa masovnim žrtvama) sa Plutonom.
  Na kolektivnom planu tranzit Marsa koji ima jedini cilj da napadne, povredi, osvoji.

  Dalje, 1.septembra 2012. je poginulo dvanaest Avganistanaca u dvostrukom samoubilačkom napadu na američku vojnu bazu u centralnom delu Avganistana.
  U napadu u okrugu Sajedebad, u provinciji Vardak, ubijeno je najmanje deset avganistanskih civila i dvojica policajaca. "Broj povređenih je toliki da ne uspevamo da ih prebrojimo. Pijaca u Sajedebadu je velikim delom uništena", rekao je predstavnik lokalne policije.

  Krajem meseca, 26.septembra 2012. godine, pilot Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije major Goran Savić podlegao je povredama zadobijenim prilikom pada aviona lasta u Novoj Pazovi na Vojnomedicinskoj akademiji, dok je drugi pilot potpukovnik Tomislav Bećagović lakše povređen, orijentisan i svestan, bez znakova unutrašnjeg krvarenja i preloma i nije životno ugrožen.
  Školski avion lasta V-54 Vazduhoplovstva vojske Srbije srušio se u 10.15 u naseljenom delu Nove Pazove u dvorište jedne kuće.
  Tranzitni Mars je tog dana bio u kvadratu sa Mesecom iz znaka Vodolije I Venerom iz znaka Lava, kao I 135* sa tranzitnim Uranom. Kao što možete da vidite za svaku nesreću sa avionima, uvek su zaduženi tranziti Marsa I Urana.

  Napuštajući boravak u diplomatskom znaku Vage, tranzitni Mars će u narednim danima doneti povratak volje za borbom, dizanje iz mrtvih, odbranu po cenu svega, te inat, osvetu, pojačanu volju, ljubomoru I mržnju.

  Nasilna kontrola, odlučnost I volja da se istraje po cenu svega, sada dolazi na red. Intervencija policije I poreznika će biti naglašena. Beskompromisnost i snažno usmerenje svakog pojedinca.
  Tranzit Marsa u Škorpiji, u kome je Mars „svoj na svome“, predstavlja daleko superiorniju snagu, kontrolisanu silu i akciju sa daleko destruktivnijim dejstvom.
  Naredni dani će doneti ekstremnost i direktno usmerenje snage u bilo kom željenom pravcu I trenutnom fokusu i konačno razrešenje mnogih sukoba koji su tinjali u prethodnom periodu. Malo ko od nas će primetiti kako se sve ubrzava, pa i mi postajemo promišljeni, afektivniji i energičniji. Impulsivnost i netaktičnost je nemoguće izbeći, ali i direktnost i iskrenost, kakogod da se tumači ista (bahatost, sirovost, snaga). Šta smo taktizirali, taktizirali smo.
  Nemojte se iznenaditi, ukoliko skočite u "svoju odbranu" i donesete hrabru odluku koja vam odavno ne bi pala na pamet.

  10. i 11.novembra tranzitni Mars dolazi do kvadrata prema Saturnu iz znaka Vodolije.
  Mars i Saturn su dva malefika I njihov odnos je najkompleksniji, jer su oni dve figure koje nam ograničavaju život. Mars I Saturn u konjunkciji I lošem aspektu generišu mržnju, koju osoba oseća ili istrpi, pa se oko ovog bića bore strah ili bes.
  Disharmonični aspekti, a naročito kvadrat izmedju ove dve planete s druge strane, oslikavaju teške i jasno orjentisane ciljeve koje osoba želi da postigne, ponekad i van svojih mogućnosti. A konjunkcija, kvadrat i opozicija imaju potpunu različitu prirodu.
  Duboka agresivnost koja ovih dana tinja u nama, jačaće iz sata u sat. Ukoliko imate bilo koji cilj (za koji trenutno možda ima najmanje racionalne osnove za uspeh), ili nosite snažno uverenje da možda u tajnosti ostvarite neku zamisao (bilo da je u pitanju posao ili privatni život) ne odustajte sada kada ste na korak stigli do uspeha!
  Strahovima і predrasudama blokirana energija, narednih dana, imaće za posledicu napuštanje započetih nastojanja, koja su čak і sasvim blizu ostvarenja.
  Stanja velike ushićenosti, narednih dana će se smeniti sa apatijom (odnos zemlje i vatre). Kao da će se i entuzijazam sada gasiti za tren, prolaznom žestokom emocijom.
  Ukoliko se sada dvoumite, odustanete, povučete se i pokleknete (Mars i Saturn su u promenljivim znacima), ako se uplašite od neuspeha, odbijanja ili jednostavno sebi kažete da nemate šansu ili da niste dovoljno vredni, doživećete neuspeh i okončaćete možda čak i najvrednije planove.
  A iza neuspeha može slediti ogorčenje і razočarenje. Tada se možete osetiti oštećenim, uskraćenim і izdanim od strane drugih ljudi.
  Upravo ovoj kvadrat ukazuje i na osećaj uskraćenosti i subjektivni doživljaj izdaje, koji se može odviti baš kroz one koje najviše volite ili ih jednostavno smatrate autoritetom.
  Ako očekujete pomoć ili podršku, narednih dana, autoriteti ili vama drage osobe će se povući i ostaviti vas same na “cedilu”.


  17. i 18.novembra, tranzitni Mars će doći do opozicije sa Uranom koji se nalazi na zvezdi Zibal. I sama fiksna zvezda Zibal ima prirodu Marsa I Saturna. Ovaj aspekt može uzrokovati nagle eksplozije, neplanirani pucanj, pad u vatru i nemire na Istoku. Prema Robsonu, ova zvezda Izaziva telesne povrede, beskrupulozan poraz, razaranje vatrom, rat ili zemljotres.
  Na ličnom planu ovaj aspekt će dati naprasno, samovoljno i nepromišljeno reagovanje. Naglost, usiljenost i nestrpljivost. Opiranje spoljašnjim pritiscima i ograničenjima. Nervni sistem je pod konstantnim opterećenjem, pa treba, ovih dana, napraviti pauzu i odmoriti se. Nepredvidjeni dogadjaji sigurno će uticati na gotovo sve dalje planove. Srljanje, brzopletost, ishitrenost, I rušenje postojećih dostignuća. Burni sukobi I napad na šefove, vodje, momke. Eksplozije. Ne ulazite u rizik, budite mirni.

  Od 05. do 7.decembra, tranzitni Mars dolazi do sekstila sa tranzitnim Plutonom. Pod ovim aspektom se za tren izbeći sukob širih razmera. Pluton je daleko inteligentnija i savršenija struktura čiste energije, pa će pomoći sirovom Marsu, i često zaustaviti na trenutak “ubilački” nagon, koja god da je tema u životu u pitanju.

  08. i 09.decembra tranzitni Mars dolazi do kvadrata prema Jupiteru.
  U konjunkciji Ili lošem aspektu, ovaj odnos planeta bi ukazao na kritiku zakona, sukob sa crkvom, borbu oca I sina, borbu protiv sistema i gubitke kroz rizik i rat.
  Loše postavljan Mars u znaku, aspektu ili kući ukazuje na gubitke i poraze u onim sektorima kojim vlada, dok u dobrim aspektima jača volju, snagu I hrabrost. On vlada svim vrstama ožiljaka I povreda.
  Mars i Jupiter u lošem aspektu ukazuju na spremnost da se ostvari cilj zaobilazeći bilo koju formu. Ponekad su ljudi s ovim aspektom skloni nemoralu, kritikuju zakon, školstvo, ili se sukobljavaju sa crkvom. Ovo je aspekt i borbe oca i sina, borbe protiv sistema ili zakona.
  Sam Jupiter daje prava i privilegije u životu, kao i potrebu koju ćemo pokušati da realizujemo, sa Marsom na silovit način.
  Ovaj aspekt je vrlo je čest i horoskopima sportista, političara i ljudi bliskih politici ili vojnih lica.
  Na opštem planu, ovo je aspekt velike impulsivnosti i na neki način i adrenalinske zavisnosti. Kad navodimo već zavisnost, ovo je aspekt i kockara i ljudi koji rizikuju u konfliktnim situacijama čak i sve što imaju, pa i život i novac stavljaju na kocku, jer Jupiter je novac, gde god da se nalazio.
  Ovo je aspekt i vojne intervencije na stranoj teritoriji ili u pograničnom prostoru, kako bi se ostvarila pravda i regulisao zakon.
  Ovo je aspekt i gubitka u pravnim sporovima ili stradanja od zakona (hapšenja), naročito na putu ili u inostranstvu.
  Ovo je aspekt i potrebe za velikom slobodom i nasilnim „teranjem pravde“.
  Ovo je aspekt i ignorisanja vlastitih grešaka, ali i ljudi koji ne znaju da se zaustave kada „lavina krene“.
  Ovo je aspekt i požara koji je zahvatio veliki objekat ili čitav kvart.
  Ovo je aspekt i „grabljenja prilika“ čak i kada iste i nisu za nas ili nemamo kvalifikacije.
  Ovo je aspekt i „lova na žene“ u muškoj karti i muškaraca koji ne mogu da se smire ni sa kim. A Jupiter su i luksuzna mesta, konjske trke, skupa letovanja, hoteli, strani restorani, pa i trošak oko istih.
  Ovo je aspekt i ljudi koji ne podnose kritiku i „popovanje“, pa lako padnu u vatru, kada neko želi, čak i iz najbolje namere da im ukaže na drugu stranu „medalje“ i da savet. Ovaj aspekt budi unutrašnju napetost koja rezultira pojačanom motivacijom.
  Ono što počinje kao unutrašnja tenzija i revolt u odnosu na lično poimanje pravde/nepravde, prevazilazi se ili prihvata kao neuspeh u samo jednoj bitci u odnosu na ceo život.

Jovana LG Bogoslovov 

 • Jovana je rodjena u Beogradu 1974.godine. Živi i radi u istom.
  Od 1993. do 1997. je uredjivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama. 
  Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "Djuro Salaj". 
  Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27". 
  Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima redovne astrološke emisije na Televizijama u regionu. 
  Sa klijentima uživo ili skypeom radi utorkom i četvrtkom.

  e-mail: jovanalg@yahoo.com
  mob/viber: +381 69 444 3 220