Totalna solarna eklipsa
14. decembra na 23° Strelca 08′

Pomračenje Sunca nastaje kada se Mesec postavi između Sunca i Zemlje pa nam sa Zemlje zakloni Sunce. Prstenasto pomračenje nastaje kada je prividni prečnik Meseca manji od Suncevog tako da se oko Mesečevog diska vidi svetli prsten Sunca. Tokom jedne godine može biti najviše sedam pomračenja, tri Mesečeva i četiri Sunčeva ili dva Mesečeva i pet Sunčevih.

14. decembra 2020.godine oko 17:13 računajući po lokalnom vremenu za Beograd imaćemo Totalnu Solarnu Eklipsu na 23° Strelca 08′ na zvezdi Ras alhague, u dekanatu i terminu Saturna.
Fiksna zvezda Ras al Hawwa ima prirodu Saturna i Venere i simbolizuje seriju trovanja, laži i napada medija. Naglašava medicinske tretmane i pronalaženje lekova, ali daje i rušenje i probleme na granici, kao i opasnosti od zmija i divljih životinja.
Konjunkcija sa Merkurom ukazuje na svaku vrstu problema u međunarodnoj komunikaciji i saobraćaju; ukazuje i na propast banaka, ugovorene trgovine sa dalekim ljudima ili državama; na sukobe unutar vera i nacija, ali i na afere vezane za medije i sportiste. Konjunkcija sa Merkurom donosi probleme i preduzećima koja se bave izvozom ili uvozom, stranim predstavništvima, obrazovnim institucijama, ambasadama, zdravstvu i ženama uopšte.

Ipak, vladar eklipse, Jupiter u izgonu je u konjunkciji sa Saturnom i kvadratu prema Marsu. Ovaj Mars, na žalost, može biti biti spreman da uzme akciju "u svoje ruke" i pronađe rešenje, ali kroz sukob "oružje ili vatru". Malo pre 14.12. očekujem i vatru i ozbiljne proteste po Severozapadu Evrope.
Ljudi na vlasti ili sami predstavnici vlasti (kraljevi, predsednici, poslanici, senatori i sl) mogu biti izazvani i ponašati se agresivno i manipulativno. Ali i biti životno ugroženi.
Jupiter je na nižem stepenu u odnosu na Saturna i pojaviće se kao "pobednik u političkim i medicinskim pregovorima" posle 21. decembra. Tada i očekujem pronalazak valjanog leka.
Čak i po djotišu, spajanje hronokatora Jupitera i Saturna u Uttarāṣāḍha nakšatri ukazuju na istinu i pobedu posle dugog trpljenja.

"Solarna eklipsa na Južnom čvoru doneće i dominaciju lunarnih elemenata, pojačane potrebe ega, traženje ličnog interesa, oportunizam, egoizam, naglašenost emotivnih potreba nastalih u prošlosti". Alexander Ruperti

Na ličnom planu:

Na privatnom planu, ovo uopšte nije loše vreme da postavite nove ciljeve i narednih par meseci radite na planovima prevashodno vezanim za posao i poziciju.
Mnogi stari profili pristupa poslu će se pokazati kao nepovoljni, ali će se otvoriti i šanse u kojima se savetuje da pomoć moćnih (ili prijatelja), prihvatite i zadržite u nekoj vrsti tajnosti za blisko okruženje.
Ovo je veoma značajan period za vas ukoliko imate Ascendent (podznak) u znaku Strelca, Sunce ili Mesec u ovom znaku.

"Ako je znak u koji pada pomračenje bliži Ascendentu, onda će dešavanja početi u okviru prvih 4 meseca. Ako je bliže MC-u, u narednih 4 meseca. Ako prema sedmoj kući, onda odlaže dešavanja do poslednja 4 meseca..." Sahl ibn Bišr

Mnogi od vas će, u narednim mesecima - naročito tokom aprila 2021.godine, napraviti značajan korak po pitanju životne filozofije, obrazovanja ili posla, i vraćati se na neke stare projekte koji se godinama unazad stavljaju u "drugi plan".
Na ličnom planu aktivira se polje koje je označeno znakom Strelca i planete u istom znaku. Potrebno je pogledati da li eklipsa pravi neki aspekt sa vašim natalnim planetama, da li na bilo koji način „angažuje“ svetla tela ili dispozitora istih.
Kako god, gde vam pada Solarna Eklipsa (u kom polju vam je označen znak Strelca (ali i treća dekada znaka Riba, Blizanaca i Device), i sl..), očekujte „okretanje lista“ u životnom smislu. Kraj starog i početak novog.

Na mundanom planu:

Na širem planu, u narednom periodu je moguć ozbiljniji poremećaj klime, zemljotresi, poplave, požari, teroristički napadi, problemi na putevima koji mogu biti blokirani ili u "vatri", u avio-komunikaciji kao i serija trovanja hranom.
Ova Solarna eklipsa doneće i pojačane potrebe ega aktuelnih vladara, traženje ličnog interesa i egoizam, kao i po ko zna koji put odmeravanje principa i snaga kod aktuelnih svetskih moćnika.
Na mundanom planu, karta ove Solarne eklipse se ne tumači bez ostalih mundanih karti, o čemu sam već pisala.
Ako želimo da vidimo šta će se dešavati na mundanom planu u narednom periodu, obratićemo prvo pažnju na države i gradove vezane za znak Strelca.
Severozapadnoj Evropi pripada vatrena trijada, kojom vladaju Jupiter i Mars. Znaku Strelca pripada Španija, Mađarska, donja Italija, Dalmacija i Slavonija. Znaku Lava Francuska, Italija, Sicilija, Crna Gora, severni deo Rumunije, dok znaku Ovna pripada Britanija, Nemačka, Danska i Poljska.

Najstariji zapis u kome se pominje neko pomracenje Sunca potice iz Kine. Sacinjen je 2136. (po nekim autorima 2159.). pre nove ere, a u njemu se navodi da dvorski astronomi Sji i He nisu predvideli pomracenje Sunca (22. oktobra te godine) i da su zbog toga osudjeni na smrt i pogubljeni.
Autor:
astrolog

Jovana Bogoslovov

Jovana Bogoslovov je rođena u Beogradu 1974.g. Živi i radi u istom.
Od 1993. do 1997. je uređivala emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom univerzitetu "DJuro Salaj".
Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27".
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima astrološke emisije na Televizijama u regionu.
Sa klijentima uživo ili skypeom radi ponedeljkom i petkom.