Svet u 2015. godini

piše. Jovana Lučić Gajić

 

Šestog juna 2012-te, oko 19h (računajući po lokalnom vremenu za Beograd, Srbiju), tranzitni Uran je zauzeo kvadrat prema tranzitnom Plutonu. Sve do marta 2015.godine, tranzitni Uran i Pluton će tačno sedam puta zauzeti kvadratni ugao iz kardinalnih pozicija (Ovan/Jarac).
Egzaktni kvadrati će se formirati: na 8* Ar/Co 26.juna 2012,  na 6* 19.septembra 2012.god, na11* 21.maja 2013.god, na 9* 01.novembra 2013.godine, 13* 21.aprila 2014.godine, na 12*15.decembra 2014.godine i poslednji na 15* 17.marta 2015.godine.
Uran predstavlja nagon za promenama, budjenje inventivnosti, kombinacije, budjenje, revolucije, inteligenciju – višu svest, šok, stres i nepredvidljive situacije, ali i reorganizaciju, brze promene i inovacije.
Pluton utiče na globalizaciju, sistemsko uništavanje, rušenje i ponovnu izgradnju (ni iz čega). Nemilosrdnost, gaženje „preko mrtvih“, stradanja širokih razmera, ali i kontrolu, moc, despotizam.
I jedan i drugi, predstavljaju generacijske planete, generacijske tokove, i kolektivna zbivanja. Ne tiču se samo pojedinca. Kvadrat uvek predstavlja izazov, pokret i sukob dve volje, ili dve prirode, ili jednostavno dva toka. Ovoga puta, kvadratura se odvija u kardinalnim, polarnim, aktivnim znacima.
Uran i Pluton u odnosu (aspektu) nose neminovne brze i dramatične promene. Rat za vlast, rat za slobodu, rat za promene. Krenulo je, dakle, globalno budjenje. Naprasni rat protiv dogmi i sistema uveliko traje, za neku, bolju budućnost.
Sukob izmedju onih koji žele da izvrše kolektivne promene i onih koji bi da zadrže postojeće dogme i sisteme. Oslobodila se prva varnica u vulkanu kolektivne eksplozije. Surova promena i sukob sa postojećim normama, pravilima i dosadašnjim ograničenjima su odavno u toku. Kao i prisilna životna promena praćena nagonom za opstanak. 
Još 2012, sam najavila da na globalnom planu ovaj aspekt može da izazove havarije na nuklearnim reaktorima, naprasne ratove, štrajkove, vulkanske erupcije, zemljotrese, kao i finansijski kolaps. Internet rat, informatički kolaps, reforma planova, socijalnog sistema i programa, kao i dolazak novog diktatora.

Od 21.februara do 31.marta 2013. se ovom kvadratu pridružuje i tranzitni Marsa iz znaka Ovna, i formira kardinalni kvadrat sa Uranom i Plutonom. Naćićemo se na raskrsnici izmedju Istoka, Zapada i Juga. Tu se pokreće najviše nemira. I tu će Zapad uplesti prste. Tranzitni Jupiter (podstaknut inkonjunkcijom sa Neptuna iz Riba i Plutonom iz Jarca) će aktivirati trigonom Ketua (južni mesečev Čvor iz znaka Ovna) i doprineće širenju konflikta i rušenju sistema, zarad vere, humanosti, pomaganja. Napad iz vazduha, vode kreće. Novi ekonomski udar je na redu.

 

 

Na individualnom planu  
Rodjeni sa Uranom u drugoj dekadi znaka Vage (od novembra 1969.god. do juna 1972.god.) u ovom periodu (zavisno od teme/polja/planete kojom vlada Uran) mogu očekivati veće životne promene i izazove na polju braka i medjuljudske komunikacije. Preokreti vezani za odnose i udruživanja, lomove dosadašnjeg tempa života, uzimanje stvari u svoje ruke, rušenje starih navika i pokretanje nasilnih promena na radu, u poziciji u braku. Menja se pozicija u braku i na poslu. Relokacija, ili bar promena sredine je neminovna.
Rodjeni Sa Uranom na kraju prve dekade Jarca (od aprila 1989.god do januara 1993.god) osetiće opsesiju slobodom, namogućnost kontrole promena koje dolaze, prisilna poreba za vazduhom, brutalna odvajanja od strog načina života.
Rodjeni sa Plutonom na kraju prve dekade Vage (od oktobra 1973.godine do oktobra 1978. godine), će ove tranzite možda i najviše osetiti. Rušenje kontrole nad svakodnevnim stegama, kardinalni brzi rezovi u dosadašnjim sstanjima trpljenja, uzimanje zivota u ruke. Veliko čišćenje nagomilanih nepotrebnih stvari. Početak nove faze u životu. Gubitak kontrole nad nasledstvom, podrškom drugih, privremeno rušenje planova, promene u sferama odnosa i prijateljstva. Ove promene dolaze sporo ali sigurno.    

 

Ove godine, 23.decembra 2014. tranzitni Saturn ulazi u znak Strelca I ostaće u istom do 19.decembra 2017.godine (od 14.juna 2015. do 17.septembra 2015. tranzitni Saturn će se vratiti na kratko u znak Škorpije).

Tranzitni Saturn će boraviti u znaku Strelca, kojim vlada Jupiter (trenutno u tranzitu kroz znak Lava, da bi od kraja leta prešao u znak Device). Jupiter vlada novcem, religijom, obrazovanjem, optimizmom, širinom, učenjem i moralom. Biće ovo vreme velikih reformi u sektoru obrazovanja, religije, zakona i spoljne trgovine.

 

Naredni period će oslikati sukobe i suzavanje izbora oko ispoljavanja verskih prava, ograničenje u učenju i informisanosti, zatvaranje i jaču kontrolu granica, redukciju migracije i izvoza, kao i štampanje obaveznica ili novca bez pokrića.

 

U narednim godinama svet neće mučiti samo problem sa ekstremističkim islamskim organizacijama i zajednicama, sada će pritisak biti usmeren i od strane odredjenih hrišćanskih zajednica.

 

Na ličnom planu redefinisaće se potreba za obrazovanjem, zatvarace se granice, suziće se mogućnosti za “zdravu” interakciju sa zakonom i sav teret preuzeti u cilju vraćanja optimizma.

 

Od 28.11.2014. do 06.12.2014godine, tranzitni Saturn će zauzeti prvi seskvikvadrat sa tranzitnim Uranom. Ovo je aspekt iritacije, rata izmedju sopstvenih želja i tudjih očekivanja i sl. Saturn i Uran ulaze u odnos natezanja izmedju starih strahova, normi, pravila i naučenih lekcija i novih trendova, rušenja, pobune is l. Saturn i Uran u ovom slučaju simbolizuju KATASTROFU u kojoj će svaka zaraćena (Ovan, Škorpija) strana vući na svoju vodenicu. Smrt starih pravila, blokada slobode, prinudno ropstvo i sl. Polako kreću razrešenja koja nam se samo u startu neće svideti.

 

08. decembra 2014. tranzitni Saturn ulazi i senku i zastajkuje, da bi se 14.marta 2015.godine  “vratio unazad” (krenuo u retrogradni smer) sa 04* Strelca 55. U retrogradnom hodu će boraviti do 02.avgusta 2015. kada menja pravac, u stacionarno direktivan hod, sa 28*Škorpije.

Retrogradni Saturn pokreće nemire, destrukciju, blokade, nasilje, mržnju, povlačenja, ruši dosadaše sisteme, vraća vreme unazad, vraća zavist, ruši ambiciju i donosi ozbiljne gubitke na berzi.

Na ličnom planu: Retrogradni Saturn u vodenom i fixnom znaku Škorpije, nanovo će dovesti život, podršku, seksualnost, smrt i silu na “ispit” izdržljivosti. Vraćanje na probleme koje smo zaboravili! Važno je preispitati LIMITE (ograničenja) i odgovornosti! Šta je normalno, šta nije. Budite ekstremno disciplinovani i postavite sebi najteže zadatke. Svedite svoje troskove na minimum, povucite kardinalne rezove na poslovnom planu i konačno “čistite djubre iz svog dvorišta” i rešavajte private dileme, jer ćete osetiti da se stvari dešavaju VAN bilo čije KONTROLE! 

Dužnost, lojalnost, izdržljivost, postavljanje ličnih granica i preuzimanje odgovornosti. Ovaj retrogradni hod Saturna će pomoći da se finišira sve što je ostalo nedovršeno, daće nam dovoljno vremena da se oslobodimo svega što nije valjalo u svakodnevnom životu. Da “poguramo” van svojih mogućnosti mnoge planove i ostvarimo iskustvo koje će značiti u vremenima koja dolaze. Stagnacije po pitanju pozicije, finansija. Kočenja po pitanju prodaja nekretnina, odnosa unutar porodice. Otežanja u novim poduhvatima koji će se ticati rada, posla. Plaćanje kazne, još jednom, usamljenost i preživljavanje je ključna reč!

Spremite se da suzite vidike, prilagodite uverenja i planove, napravite “novi krug” u obrazovanju, rasčistite sa starim nepotrebnim stvarima i zauvek promenite pogled na svet!

 

Ekonomija:
Astrološki posmatrano, na proleće 2015.godine, svet očekuje finale svetske ekonomske krize.  Ozbiljno prebacivanje proizvodnje sa Zapada (Vaga) na Istok (Ovan), koje je krenuo nekoliko godina unazad, rezultiraće stabilizacijom istočnjačke ekonomije (naročito Kine I Japana), koja je tokom 2011. obeležila najznačajniji ekonomski rast.
Tokom proleća i leta 2015, očekuje nas globalna inflacija. Dolar će padati iz dana u dan. Evro kao valuta će trpeti ozbiljne padove a mozda i nestati do kraja 2015.godine.  Skok cene zlata (kao, sada, rezervne valute) neće iznenaditi. Evropska unija će finansijski slabiti iz dana u dan. Brazil, Kina i Nemačka će napredovati. Amerika, Francuska, Italija i Engleska će najviše trpeti. 
Napraviće se novi pomak u auto i avio industriji.

 

Klima:
Najavljujući ulazak Urana u znak Ovna (izlazeće Sunce) u februaru 2011. snažan zemljotres je pogodio Novi Zeland u kojem je poginulo više od 180 ljudi. U martu 2011. svet je obišla slika razornog zemljotresa u Japanu. Više od 15.000 ljudi je poginulo, a preko 7300 se smatra nestalim. 
Krajem avgusta, (25. avgusta) 2011-te dogodio se zemljotres koji je pogodio centralno-istočni region Perua (potresi su se osetili i u Brazilu), jačine 7,0 stepeni Rihterove skale, (američka geološka opservatorija saopštila da je zemljotres bio 6,8 stepeni po Rihteru) sa epicentrom na 82 kilometara od Pukalpa. Elementarne nepogode u prvih šest meseci, koštale su svet, više od 265 milijardi dolara. Sve je ovo potpuno predvidljivo kardinalnim krstom nad nebom. 
Tokom 2015-te treba očekivati otežane klimatske uslove (da ne kažem katastrofe), naročito na proleće (krajem februara i početkom marta) kao i krajem septembra i oktobra 2015-te. Ponovo će "udariti sa Istoka" i "završiće na Zapadu". Snažni zemljotresi, uragani I  poplave pogodice samim krajem ove I pocetkom naredne godine Aziju, Kaliforniju, sever Amerike, deo Kanade, severozapadne delove Evrope.

 

Politika:
Svetu je "potreban" rat. Tokom 2015, ponovo će se "definisati stare granice" unutar Evrope. Svet se sprema za neko novo vreme. Kina će sve otvorenije govoriti "ne" Americi, Istok će biti u plamenu, Afrika će trpeti katastrofu, Amerika će trpeti "teške dane u klimatskom, diplomatskom i ekonomskom smislu".

U Srbiji su tokom proleca 2015 i početkom jeseni 2015-te mogući nemiri u pograničnim delovima kao I socijalni nemiri po vecim gradovima. Zvanična valuta će "trpeti" ekstreme. Zvanično stabilniji, sve do kraja 2015-te bićemo na ivici bankrota. Preko 10.000 radnika u javnom sektoru će ostati bez posla.Kupovna moć će biti extremno niska. 
Menjaće se zakon vezan za penzioni i socijalni fond, i najdalje do leta možemo očekivati šokantne zakone. Penzionerima ovo neće biti nimalo laka godina.
Industrija, zanati, privreda i zaposleni ljudi u Srbiji će biti u "ropstvu". Mladi, vojska, policija, sudstvo, prosveta i zdravstvo će štarjkovati. 

Amerika:
Tokom 2015-te godine Amerika će se suočiti sa ozbiljnim teškoćama, kako ekonomski tako i klimatski. Teška situacija na ekonomskom planu naročito će se osetiti na prolece (mart- april) i tokom jeseni 2015-te. Pad dolara, velike porodične drame, klimatske nepogode, zabrinutost omladine, afere sa lutrijom, propast penzionog i socijalnog fonda, osećaj oskudice kod "srednje klase", sve veći sukobi sa Istokom.... nove recesije, velika depresija, kolaps, kao I moguci sukobi sa Rusijom I drugim hriscanskim zemljama.

 

Kina:
Ozbiljan privredni rast i ekonomski napredak Kine u 2014-toj godini, naredne godine će oslikati moguću inflaciju i "nemogućnost naplate duga". Ipak, Kina se sprema da zauzme prioritetnu poziciji u ekonomiji u narednom peridodu. Tokom 2015. godine severniji delovi Kine mogu trpeti veće klimatske nepogode. Kina će sigurno posredovati u mnogim spoljno-političkim sukobima. I ponovo, sve češće će reći NE zapadu.

 

 

 



Jovana Lučić Gajić

je rođena u Beogradu 1974.godine. Živi i radi u istom. 
Od 1993. do 1997. uredjivala je astrološku emisiju "Noć sa astrologom" na beogradskim radio stanicama.
Od 1998. do 2008. je predavala astrologiju na beogradskom radničkom univerzitetu "Đuro Salaj". Od 2008. godine do danas predaje u svojoj školi "JovanaL27". 
Autor je pet zbornika radova, piše i objavljuje tekstove za časopise i ima redovne astrološke emisije na Televizijama u regionu.  
Sa klijentima uživo ili skypeom radi utorkom i četvrtkom.